2021 végére elkészül egy fontos sztráda Magyarországon

Létrehozás: 02/22/2020 - 23:06
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Jövő év végéig elkészül a Via Carpatia utolsó magyarországi, Miskolctól a szlovák határig vezető szakasza, és már idén nyáron átadják a Románia határa felé vezető szakaszt.

Mindezt Mosóczi László államtitkár közölte szombaton a lengyelországi Krasiczynben, a Kárpátok Európája című nemzetközi konferencián. A Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó, a Via Carpatia magyarországi szakaszának kétharmada már használatban van - mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Közölte: idén nyáron átadják a román országhatárig vezető harminc kilométeres szakaszt, jövő év végéig pedig elkészül a Via Carpatia utolsó magyarországi része, az M-30-as autópályának a Miskolctól a szlovák határig vezető hatvan kilométeres szakasza. Megerősítette: ezáltal 2021 végére a Via Carpatia teljes, mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érintő magyarországi szakasza használható lesz.

A kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeit összehangoló Három Tenger Kezdeményezés térségének infrastrukturális beruházásairól szóló, több térségbeli tárcavezető részvételével rendezett pódiumbeszélgetésen szintén részt vevő Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter bejelentette: a Via Carpatia a dél-lengyelországi Rzeszów és a kelet-lengyelországi Lublin között épülő szakaszának köszönhetően 2022-ben egészen Varsóig lehet majd gyorsforgalmi utakon eljutni délkeleti irányból. Egy másik szombati pódiumbeszélgetésen a közlekedési folyosó témáját érintette Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is. Elmondta: az M30-as autópálya új szakaszának átadása 2021 végén fontos jele lesz a régió fejlődésének, annak, hogy "a jövő az együttműködéstől függ".

A Kárpátok Európája című konferencia a közép-európai Davosnak is nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum hagyományos társrendezvénye. Krasiczynben a térségünk gazdaságával, parlamenti együttműködésével és kulturális örökségével is foglalkozó konferencia a lengyel szejm és a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet szervezésében pénteken kezdődött el, és vasárnapig tart.

A krasiczyni reneszánsz kastély konferenciateremében a rendezvény alkalmából kiállították gróf Esterházy János bronzszobrát, amely Piotr Bies lengyel szobrász egyik új alkotása. E vonatkozásban a Kárpátok Európája kezdeményezője, Marek Kuchcinski volt lengyel házelnök, a szejm lengyel-magyar baráti tagozatának elnöke a tanácskozás megnyitóján a közép-európai nemzetek hősiessége jelképének nevezte Esterházyt. A kommunizmus mártírja boldoggá avatási perének krakkói egyházmegyei szakasza tavaly kezdődött el.

 

Tags: 
Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.