800 ezer koronavírus elleni vakcinát rendelt Lengyelország

Létrehozás: 01/04/2024 - 22:16
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Lengyelországba legalább 800 ezer koronavírus elleni oltóanyag érkezett - adta hírűl a PAP lengyel hírügynökség.

A szervezezet a lengyel Egészségügyi Minisztérium tájékoztatta, amelynek új vezetője, Izabela Leszczyna már arra koncentrál, hogy annyi vakcinát importáljon, amennyit csak lehetséges.

"A mai napig mintegy 800 ezer Nuvaxovid vakkcina érkezett be Lengyelországba. Több mint 360 ezer embert pedig már be is oltottak" - mondta Damian Kuras, a lengyel Egészségügyi Minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón csütörtökön. Azt is megjegyezte, hogy a miniszterasszony törekvéseinek köszönhetően immáron 200 ezer adag elérhető az oltakozni kívánó állampolgárok számára.

A szóvivő hozzátette, hogy jelenleg körülbelül 80 ezer előjegyzésük van a koronavírus elleni oltásra, ebből pedig már 20 ezer főt be is oltottak. Lengyelország azért döntött az új Nuvaxovid elleni beszerzés mellett, mert ez már a legújabb koronavírus elleni variáns, az XBB.1.5. ellen is védelmet tud nyújtani az oltakozni vágyók számára.

Damian Kuras kiemelte, hogy a legújabb vakcina immmáron 2500 oltóponton és legalább 400 patikában elérhető. Ezt a típusú oltást mindent 12 évnél idősebb állampolgár felveheti, aki soha nem volt beoltva koronavírus ellen, vagy akinek legalább hat hónap eltelt a legutolsó koronavírus elleni oltás óta.

A fentebb említett változat, ami az omnikrom alváltozata, az XBB.1.5. tavaly januárban kezdett el terjedni Európában. Ezt a koronavírus "kraken" változatának is szokás hívni. Szlávik János infektológus tavaly úgy nyilatkozott, hogy ez a variáns alapvetően fejfájást, torokfájást, felső légúti tüneteket, esetenként pedig hasmenst okoz. Ő akkor úgy nyilatkozott a Hvg.hu-nak, hogy a Magyarországon forgalomba lévő koronavírus-oltások képesek védelmet nyújtani az újabb variánsok ellen is.

Forrás: PAP
Fotó: PAP

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.