Az igazi lengyel cica ragasztó

Létrehozás: 12/15/2015 - 20:39
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Krówka, mely szó szerinti jelentésben “tehénkét” jelent, egy lengyel édesség. A tejkaramella egy jellegzetes masszából készül, mely az alapja a vajas-karamellás ízű cukorkának.

Ezek a kis lengyel édességek általában puhák és rendkívül hajlékonyak, illetve ragadósak. Nem véletlen, hogy a közbeszéd „mordoklejki-nek” is nevezi, mely „cica ragasztót” jelent.  Jellegzetes tulajdonsága a tejkaramellának, hogy általában kívülről keményebb, mint belülről, ezért harapni szokás. A friss krówka egy vékony kis papírba van csomagolva, ezért ha sokáig nem bontjuk ki, de ugyanakkor kitesszük a hő okozta deformálódásnak, akkor könnyen lehet, hogy eggyé válik a csomagolással, még akkor is, ha sok gyártó igyekszik ezt duplapapírozással, illetve celofánnal kiküszöbölni.

A krówka a XX .század első felében jelent meg a boltokban, szülőatyja a lengyel cukrász, Feliks Pomorski volt. Az azóta töretlen népszerűségnek örvendő édesség nem csak hazájában, de az egész világon, így nálunk is közkedvelt édesség. A minőségi, eredeti tejkaramella még mindig Lengyelországból importálva a legjobb, de sok más nemzet is próbál hasonlót előállítani.

Olvasóink, ha Lengyelországban járnak, mindenképp tegyenek a kosarukba egy zacskó „krówkát”, melyet a lengyel Wawel cég gyárt. A 21-25 zlotyért megvásárolható kiszerelés garantáltan minőségi tejkaramellát rejt magában. Krémes, omlós, karamellás íze hamisítatlanul idézi vissza szüleink, vagy akár saját gyermekkorunk ízvilágát.

Idehaza a Polwerk Kft gyárt megfelelő minőségű tejkaramellát. A cég igazi  lengyel-magyar együttműködés keretében kezdte meg tevékenységét 1995-ben, a Komárom-Esztergom megyei Szákszend község területén. 1998-ban a külföldi tulajdonosok kivásárlása során 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozássá alakult. Fő profiljuk a hagyományos „krówka-típusú” karamella eredeti recept szerinti gyártásának és forgalmazásának meghonosítása volt. Ma is ez a jellegzetes megjelenésű, retró ízeket felvonultató, adalékanyag-mentesen gyártott termék képezi a cég termelésének gerincét.

Színes: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink