Dél-Korea a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál idei díszvendége

Létrehozás: 03/08/2022 - 19:50
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Dél-Korea a 18. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál idei díszvendége. A rendezvényt március 4-6. között Békéscsabán szervezik meg.

A Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozása. A hagyományoknak megfelelően idén is előreláthatólag több mint 400 népi kézműves alkotó vagy alkotó közösségek képviselője jelenlétében tartják meg a háromnapos szakmai tanácskozást - közölte a szervező Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az MTI-vel pénteken.

Pál Miklósné kiemelte, hogy az idei konferenciához kapcsolódó pályázatra a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várták, amelyek családi (mint a ballagás, konfirmálás, diplomaosztó vagy az esküvő) és társadalmi ünnepekhez kapcsolódnak. Továbbá az alkotók olyan lakástextileket küldhettek be, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt.

A felhívásra csaknem ötszáz pályázó mintegy 1600 alkotást küldött be. A kiválasztott művekből a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Békés megyei könyvtárban rendeznek be tárlatot, melyet március 4. és április 9. között tekinthetnek meg az érdeklődők - tette hozzá. A fesztiválon kétévente külön figyelmet kap egy-egy külföldi régió, nemzet textilkultúrája is. A nemzetközi kitekintésben kirgiz, kazah, azeri, bolgár és török, valamint dél-koreai előadásokat hallgathatnak az érdeklődők arról, miként ápolják ezek a nemzetek a saját népi textilkultúrájukat.

Március 5-én szombaton a koreai kelmefestésről, a kenderszövet hagyományos felhasználásáról, valamint virtuális tervezési módszerekről tart előadást Hee Jung Choi divattervező, a Koreai Kutatóintézet Divat Iparágáért Tanácsadó Testület tagja. A látogatók szombaton este ízelítőt kaphatnak a koreai hagyományos viseletekből, tradicionális táncokból és énekekből, valamint az ázsiai ország gasztronómiájából is. Az estet hat órakor In Suk Jin, a Budapesten működő Koreai Kulturális Központ igazgatója nyitja meg a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium sportcsarnokában - tájékoztatta a Koreai Kulturális Központ az MTI-t.

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a Textiles konferenciát, amelynek célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek kicserélhessék véleményüket, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. A pályázat és a konferencia egyszerre szolgálja a textillel foglalkozó népi kézművesség továbbfejlődését, ösztönzi az új alkotások létrehozását, ismeretet és élményt biztosít a résztvevőknek és közreműködőknek

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.