Ebben az öt magyar városban a legmagasabbak az ingatlanárak

Létrehozás: 10/21/2020 - 09:23
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az idei évben számos változás ment végbe a hazai ingatlanpiacon, hiszen a járványhelyzet ennek a gazdasági szektornak sem kedvezett.

Ennek következtében az áprilisi-májusi hónapokat a tranzakciószámok csökkenése és a kivárás jellemezte leginkább. A nyár elején kezdett újraéledni az ingatlanpiac is, viszont a járvány második hulláma még hozhat váratlan fordulatokat a jövőben.  Azonban az ingatlanbefektetések népszerűségét úgy néz ki, manapság még a magas négyzetméter árak és a világjárvány sem tudja teljes mértékben lecsökkenteni. Cikkünkben Magyarország öt legnépesebb településének tekintetében fogjuk megvizsgálni az ingatlanárakat, hogy megtudjuk mire számíthatnak azok, akik mostanság szeretnének maguknak új lakást vásárolni.

Még a nagyvárosok ingatlanjai között is nagy a differenciáltság
Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból azonnal látható, hogy, aki az öt legnépesebb város – csökkenő sorrendben: Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged - területén szeretne élni, annak az ingatlanvásárlás nem fogja kímélni a pénztárcáját.

Minden bizonnyal Budapest viszi a prímet, hiszen nem csak a legnépesebb és a legnagyobb településről beszélhetünk, de érthető okokból még a legdrágább címet is a főváros kapja. Aki manapság itt szeretne ingatlant vásárolni igencsak magas kiadásra számíthat. A legdrágábban téglalakást vásárolhatunk, méghozzá 840 ezer Ft/m2-es áron, ha a jobb átláthatóság kedvéért egy 60 m2-es alapterületű lakást veszünk példaként, akkor ilyen átlagárak mellett akár 50 millió forintot is elkérhetnek a tulajdonosok. Budapesten nem adják olcsón a családi házakat és a panellakásokat sem, azokért átlagosan 550-570 ezer forintot is fizethetünk négyzetméterenként.

Az ország második legnépesebb városában a fővárosi árakhoz képest már jóval olcsóbban kínálják az eladó ingatlanokat. Debrecenben ugyanis a téglalakások átlagosan 550 ezer, a panellakásokat 440 ezer, a családi házakat pedig 375 ezer Ft/m2-es áron kínálják a vevők számára. Ha maradunk a 60m2-es téglalakás példájánál akkor itt a fővároshoz képest már 20 millió forinttal olcsóbban is vásárolhatunk egy hasonló paraméterekkel rendelkező lakást.

Legolcsóbbnak minden ingatlantípus tekintetében Miskolc számít. A panellakások és a családi házak átlagos árfekvése ugyanis négyzetméterenként 230-340 ezer forint között mozog. A téglalakásokat is sokkal alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg, méghozzá 356 ezer Ft/m2-ért. Pécs területén egy budapesti téglalakás árából akár kettőt is vehetnénk. Itt az átlagárak ugyanis a lakások tekintetében 330-440 ezer Ft/m2-re tehetők. Családi házat is viszonylag olcsón vásárolhatunk a fővároshoz képest, azok átlagára ugyanis 280 ezer forint négyzetméterenként.

A lakosság számának tekintetében Szeged zárja a sort, azonban mégsem mondhatjuk el, hogy ott olcsón vehetnénk ingatlant. A Napfény városában lakásokat 360-480 ezer, házakat 370 ezer forintos négyzetméter áron is találhatunk. Itt egy 60 négyzetméteres tégla építésű lakást körülbelül 29 millió forintért vásárolhatunk meg.

A V4-ek még drágábbak
Bár itthon egyértelműen Budapesten a legdrágábbak a lakások, a V4 többi országában még magasabb áron vásárolhatunk fővárosi ingatlant. Csehország fővárosában, Prágában 4900 eurót – körülbelül 1 millió 789 ezer forintot - kell a lakóingatlanokért fizetni. Varsóban a lengyelek valamivel már kevesebbet kérnek el - a csehekhez képest - az eladó lakásokért, méghozzá 3380 eurót, ami átszámolva körülbelül 1 millió 235 ezer forintot takar. Szlovákia fővárosában, Pozsonyban pedig 3500 euró/m2-es (1 millió 277 ezer forint) áron kínálják eladásra mostanában a lakásokat. Így nézve a hazai árak már kicsit el is törpülhetnek.

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.