Egy kutatás szerint Közép-Európa brutálisan egészségtelen

Létrehozás: 09/28/2017 - 22:48
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
De ebben nincs is meglepő, hiszen egy olyan angol cég csinálta, mely szépészeti beavatkozások árainak összehasonlítására biztosít platformot.

 

A Clinic Compare kutatása szerint a világ legegészségtelenebb országának Csehország tekinthető. A londoni székhelyű cég mindezt az Egészségügyi Vilászervezet (WHO) által rendelkezésre bocsátott adatokból következtette ki. Az elemzést végzők összesen 179 ország alkohol fogyasztási és dohányzási szokásait vették górcső alá. A klinikai szolgáltatásokat összehasonlító Clinic Compare szerint a csehek a világ legnagyobb ivói, sőt, egyenesen isznak, mint a gödény. Csehországban évente minden lakosra 13,7 liter alkohol tartalmú ital elfogyasztása jut. Több mint valószínű azonban, hogy ebben az odalátogató turisták is ludasak. Sőt. 

A legegészsételenebb országokat tömörítő tizes listán tehát elsők a csehek, őket az oroszok, a szlovének, a fehéroroszok, a szlovákok és a magyarok követik. A felsorolás hetedik helyén a horvátok, a nyolcadikon a lengyelek, a kilencediken pedig luxemburgiak állnak. A tizedik pozíción pedig a litvánok az amerikaiakkal közösen osztozkodnak. 

Az Egyesült Államok előkelő pozícióját elsősorban azzal érdemelte ki, hogy az össznépesség tekinetében mintegy 35 százalékra tehető a túlsúlyos emberek száma, ami kiemelkedő adatnak számít. Érdekes módon a szlovénok leginkább a dohányzás miatt kerültek fel a fekete listára, ugyanis egy lakosra évente, mintegy 2637 szál cigaretta elfogyasztása jut. 

A világ három legegészségesebb országa Afganisztán, Guinea, illetve Nigéria. Ezekben az országokban ugyanakkor jóval alacsonyabb a születéskor várható élettartam, így kissé kérdéses, hogy a Clinic Compare pontosan milyen adatok figyelembe vételével készítette el ezt a kutatást. De persze Nagy-Britanniában minden rendben, kicsattannak az egészségtől. 

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.