El kell halasztani Klein Dávid és Suhajda Szilárd tavaszi expedícióját

Létrehozás: 03/13/2020 - 21:56
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az Eseményhorizont csapata - Klein Dávid és Suhajda Szilárd - 2019 szeptembere óta készül a Nepálhoz tartozó 8463 méter magas Makalu palack nélküli megmászására.

 

Sajtótájékoztatójuk éppen egy hónapja volt. A járványügyi helyzet azonban a himalájai nyolcezreseket is elérte: tegnap Nepál turisztikai minisztere közleményt adott ki, miszerint a tavaszi mászószezon minden expedícióját törölni kényszerülnek. A döntés értelmében az Eseményhorizont csapata sem tud elindulni a Makalura.

Tavalyi sikeres K2 expedíciónk óta folyamatosan készültünk az új megmérettetésre. Legfőbb célunk, hogy 2021-ben együtt álljunk az Everest csúcsán, befejezve ezzel a Himalájai 3 LEG kihívást, előtte azonban a 8463 méteres Makalu legmagasabb pontját szerettük volna együtt elérni. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy áprilisban már biztosan nem indulunk expedícióra” - mondta el Klein Dávid, aki azt is hozzátette, bíznak abban, hogy a nyári mászószezon még lehetőséget kínálhat egy újabb nyolcezres expedícióra.

A nepáli expedíciók felfüggesztése több száz külföldi hegymászót érint, akik kimondottan a tavaszi szezonra készültek a hideg tél és a területre jellemző, júniusban kezdődő csapadékos évszak között. Az utóbbi években ez a második alkalom, hogy egy mászószezon meghiúsul. Az expedíciókat 2015-ben is fel kellett függeszteni, miután Nepált súlyos földrengés rázta meg. A mostani intézkedések rendkívüliek, de nem egyedülállók: néhány nappal korábban már Kína is bejelentette, hogy a Mount Everest északi oldalát lezárják a hegymászók előtt.

Természetesen csalódottak vagyunk. Szomorú, hogy az expedíció a felkészülési hajrában “már be is fejeződött”, de megértjük, elfogadjuk és felelősségteljes döntésnek tartjuk az expedíciók szüneteltetését. Szeretteink biztonsága, embertársaink biztonsága, saját biztonságunk fontosabb. Ezt mindvégig szem előtt tartjuk és tudjuk, a nepáli kormány saját állampolgáraik és a külföldről érkező látogatók egészségének érdekében hozta meg a döntést. Alighanem ez mindannyiunk érdeke. Partnereinknek köszönjük az eddigi bizalmat. Úgy gondoljuk, lesz 2020-as nyári/őszi expedíciónk, 2021-ben pedig folytathatjuk utunkat a közös cél, a Mount Everest felé!” – emelte ki Suhajda Szilárd.

 

Szórakozás: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.