Elkészült a Varázsvölgy Pásztón

Létrehozás: 01/06/2024 - 09:08
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Elkészült a "Varázsvölgy", a Nógrád vármegyei Pásztó interaktív turisztikai attrakciója. Bemutathatóvá tették a középkori malmot, szabadtéri színpadot építettek, nyílt közösségi teret alakítottak ki és felújították a Rajeczky-házat is.

A "Varázsvölgy Pásztón" elnevezésű projektre több mint 640 millió forint támogatást nyert el Pásztó önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán. Az interaktív turisztikai komplexumot több helyszínen, a Pásztói Múzeum és Romkert közvetlen közelében alakították ki. Az európai uniós támogatás segítségével rekonstruálták a műemlék malmot, a Szent Imre téren lévő üres telkeken pedig fogadóépületet hoztak létre, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. A fogadóépület és a Szalai malom között sétány épült, amely lehetőséget ad helyi mesterségek bemutatására, kiállítások, vásárok rendezésére.

Felújították továbbá az 1989-ben Pásztón elhunyt Rajeczky Benjamin zenetörténész és népzenekutató, ciszterci szerzetes egykori lakóházát; a város első díszpolgárának emlékkiállítását 1992-ben nyitották meg. A közelben kávézó épült, az épületek mellett kialakított teraszról a teljes műemléki terület belátható. A turisztikai komplexumhoz kapcsolódik egy mobiltelefonos applikáció, amely bemutatja a Romkert nevezetességeit, a ciszterci kolostort, az "oskolamester" házát, valamint az Üveghutát.

Mindemellett rendezvények és szabadtéri mozi lebonyolításához szükséges eszközöket, fény- és hangtechnikai berendezéseket is vásároltak. A projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósult meg.

Forrás: MTI

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink