Észtország várja a magyar diákokat

Létrehozás: 06/22/2013 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Magyarország azt szeretné, ha több magyar tanulna Észtországban, illetve, ha több észt tanulna idehaza - mondta Áder János köztársasági elnök az észtországi Tartuban, miután diákokkal és tanárokkal találkozott.

A magyar államfő szerint az észtek az informatika világában olyan eredményeket értek el a közelmúltban, amelyeket a magyar diákoknak és fiatal oktatóknak is érdemes tanulmányozni. Észtország második legnagyobb városába, Tartuba látogatott Áder János köztársasági elnök kétnapos észtországi látogatásának második napján. Felkereste a Tartui Egyetemet, ott találkozott a finnugor tanszék magyar szakán tanuló észt hallgatókkal, akikkel magyarul beszélgetett. Tonu Seilenthal, a finnugor tanszék vezetője elmondta: 1994 óta 69-en végeztek a magyar szakon. A tanszékvezető szerint a magyar szak népszerű az egyetemen, és mivel a magyar egyetemekkel nagyon jók a kapcsolataik, szinte minden magyar szakos hallgató eltölt néhány hónapot Magyarországon a képzés ideje alatt.

Áder János tárgyalt a Tartui Egyetem rektorával is. Volli Kalm azt mondta, egyetemükön több mint 500 külföldi hallgató tanul, az intézmény működésének 25 százalékát pedig európai uniós forrásokból finanszírozzák. A magyar államfő a megbeszélés után azt mondta: az észtek a közelmúltban az informatika világában olyan eredményeket értek el, amelyeket a magyar diákoknak és fiatal oktatóknak is érdemes tanulmányozni. Érdemes gondolkodni azon - fejtette ki -, hogy az érdeklődő magyar diákok ne feltétlenül a világ nagy és ismert egyetemei felé, hanem például az észtországi egyetemek, így a Tartui Egyetem felé fordítsák tekintetüket.

Az elnök szerint nagyon sok mindent tanulhatnak itt például az infókommunikációból - mondta Áder János. A magyar államfő a Tartui Egyetem finnugor tanszékének vezetőjétől egy magyar-észt nagyszótárat kapott ajándékba, melynek párja, az észt-magyar nagyszótár várhatóan jövőre jelenik meg. Áder Jánost a kétnapos észtországi útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

Forrás: MTI

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink