Ez a dal berobbantja a hétvégédet - KLIPPREMIER!

Létrehozás: 08/18/2023 - 18:57
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Vadonatúj klippel törte meg az uborkaszezont Ázsia egyik legnépszerűbb heavy-metal együttese, a Babymetal. A banda videóklipje pénteken délután, magyar idő szerint 14 órakor vált elérhetővé a legnagyobb videómegosztó oldalon.

A 2010-ben alapított Babymetal egy rendkívül üdítő és izgalmas formáció, amely egyediségével kiemelkedik a heavy-metal zenekarok világából. Noha korábban ezt a szegmenst főleg hosszúhajú, néha félelmetesre sminkelt férfiak uralták, a japán csapat bebizonyította, hogy a lányoknak is jut hely a kemény rock világszínpadán. (Kritikusok szerint azonban inkább önálló műfajt teremtettek, amit kawaii metal-nak neveznek.) Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bár a frontvonalban ugyan három mosolygós és barátságos lány - Suzuka Nakamoto (Su-metal), Moa Kikuchi (Moa-metal) és Momoko Okazaki (Momometal) - látható, de a zenei alapokat a Kami band szolgáltatja, amely 2017 végén elvesztette egyik gitárosát Fujioka Mikio személyében, aki kizuhant egy csillagvizsgálóból csillagnézés közben.

A csapattag tragikus elvesztése talán még jobban összekovácsolta a Babymetal tagjait, akik a covid alatti bezártság idején sem tették le a mikrofont, sem pedig a látványos, sci-fi filmeket idéző ruhakölteményeket. A fennmaradás persze nem volt egyszerű, hiszen mint minden zenekarnak, úgy nekik is belföldi és külföldi turnékat kellett lemondaniuk. A koronavírus hullámok között azonban időnként jutott némi erejeük nagyobb koncertek megszervezésére, amelyekre bárki jegyet vehetett a világ bármely tájáról. Kihasználva a streamingelés előnyeit, a Babymetal nem maradt bevétel nélkül és a rajongók sem szivárogtak el. Olyannyira, hogy hamarosan tovább folytatják világ turnéjukat és Észak-Amerika után, az év vége felé Európába is ellátogatnak. Novemberben még Bécset is felkeresik, vagyis a magyar rajongók is megnézhetik élőben a huszas éveikben járó lányok produkcióját.

Ott több mint valószínű, hogy a legújabb dalukat, a Metali-t (メタり) is előadják, ami annyit jelent magyarul, hogy "fém", jelentéstartalmát tekintv inkább a "metálra", mint műfajra utal. Oké, de miről is van szó egészen pontosan? A közel háromillió feiratkozóval rendelkező Babymetal Youtube csatornájára a dalszöveg is felkerült. Eszerint a dinamikus, tempós és vidám hangulatú zeneszám igazából semmi komolyat nem akar mondani, csak azt, hogy mindenki váljon egy fesztivál részesévé, azaz táncoljon, énekeljen és érezze jól magát. "Rázd meg - rázd meg, úgy van - úgy van, énekelj!" - éneklik a csajok. És tényleg miért is ne fogadna szót az ember, főleg akkor, ha mondjuk koncertnen hallja ezt a számot.

A Babymetal a Metali-val berobbantotta a hétvégét és vele együtt a buli hangulatot is. Csak bízni tudunk abban, hogy kitart ez addig, mígnem Európába érkeznek. A klip Youtube-on elérhető, de az összes nagyobb és ismert zenemegoszto platformon elérhető. Ja, és el ne felejtsük el megemlíteni a végére, hogy az újjászületett Babymetal először működött együtt Tom Morello szólógitárossal. Ez mindenképpen megfűszerezi egy kicsit a Babymetal hangzásvilágát. Egy szó, mint száz: ez a dal legalább akkora sláger lesz, mint anno a Papaya volt, ami négy év után több mint 41 millió megtekintésnél jár. 

 

 

Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink