Három korszakalkotó cseh film, amit most ingyen megnézhetsz

Létrehozás: 11/30/2017 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Filmek terén hajlamosak vagyunk mindig csak az újdonságokra koncentrálni. Holott régen is készültek jó filmek, sőt. Jó példa minderre a cseh újhullám, melyből nem hiányozhatnak a sörök, a tűzoltók és romlott fruskák.

Itt az ideje, hogy felrázd a szürke hétköznapokat, és belemerülj a cseh újhullámos filmművészet groteszk és sokszor abszurd világba! Cikkünkben vállalkozunk arra, hogy három ikonikus filmen keresztül megismertessük veled ezt a különc szemléletet, régi rajongóknak pedig, hogy felelevenítsük a régi emlékeket!

 

(1966) Százszorszépek - Sedmikrasky 

Egy szürreális alkotásról van szó, aminek a történetét nehezen lehet röviden elmesélni. Tipikusan az a film, amit látnod kell. A film egy napjainkban is aktuális témát az általános közönyt feszegeti, gondosan megkomponálva, hol nevetve, hol pedig elkeseredve. Két unatkozó lány elhatározza, hogy romlott nőkké válnak, és megmutatják a világnak, milyen értelmetlen és rossz is valójában.

 

 

(1967) Tűz van, babám!/Hoří, má panenk

Ebből a filmből megtudhatod, hogy milyen volt a világ 1968-ban, legalábbis Milos Forman szerint. Egy tűzoltóbál vendégei lehetünk a szereplőkkel együtt ebben a bájos és ugyanakkor ironikus hangvételű filmben. A történet szerint a rendezvényre kitalált programok, mint a szépségkirálynő választás és a tombola, végül mind kudarcba fulladnak. A bemutatott katasztrofálisra sikeredő bál a valóságban óriási sikert hozott, ugyanis Oscar-díj jelöléssel és hírnévvel is gazdagította alkotóját.

 

(1981) Sörgyári capriccio/Postřižiny 

Jiří Menzel már a nyolcvanas évek elején igyekezett megmutatni világnak azt, amit a mai napig szinte mindenki keres, vagyis azt, hogy hogyan lehet megtalálni az örömöt a mindennapokban, a hétköznapi életben. Egy lehetetlenül hosszú, szőke hajjal megáldott lányt, Maryskát követve megtudhatjuk, hogy mi a titka az élvezetes életnek. Rendkívül érdekes és szerethető karakterekkel találkozhatunk, ha erre a kis időre bepillantunk az álmos kisváros és a sörgyár életébe. Sőt még azt is megtudjuk, miért a mosómedve a legjobb ellenszere az unalomnak...

 

Kultúra: 

A szerzőről

Vermes Zita