Hogyan szórakoznak a mai fiatalok, valóban sokkal felelősségteljesebbek?

Létrehozás: 06/07/2024 - 10:50
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Napjainkban minden negyedik fiatal szívesebben megy ki a természetbe egy romantikus első randevú alkalmával, mint egy zsúfolt bárba, ahol minden második ember részeg. De valóban ennyire jó irányba változott a fiatalok szórakozási szokása?

Üdv a millenniumi generációnak! Laza hétvégéje volt? Van saját háza és komoly munkahelye? Bármit is csinált a szabadnapjain, biztosan nem ivott rengeteg alkoholt, és nem került bele az ittas járművezetés hibájába. Legalábbis az Eventbrite platform által közzétett felmérés szerint.

A „nap híre”, hogy ez a generáció már nem iszik annyit, mint a szüleik generációja. A felmérésben részt vevő 1023 személy, 21 és 37 év közötti férfi és nő közül tízből hét mondta azt, hogy szívesebben dicsekedne azzal, mióta utoljára berúgott, mintsem mutogatja, hogy mennyit ivott. A válaszadók 71%-a pedig azt mondta, hogy szívesebben inna egy revitalizáló turmixot egy éjszaka után, mint egy alkoholos italt.

Csupán minden tizedik fiatal gondolja úgy, hogy jó dolog berúgni. A többiek a részegséget kínos és régimódi szokásnak tartják!
Persze ilyen közvélemény-kutatások és cikkek folyamatosan jelennek meg a sajtóban, amelyek általában egy egész generációt próbálnak jellemezni. Az ártalmatlannak tűnő kinyilatkoztatások mögött azonban sokkal több van, mint gondolnánk.

Sajnos még mindig rengeteg az évente, alkoholfogyasztás miatt okozott balesetek száma. Az ittas vezetés valós veszélyt jelent nemcsak a sofőrre és az autóban ülő utasokra, hanem a forgalomban résztvevő többi személyre is. Sokszor azok az emberek, akik megsérülnek vagy meghalnak az italozás miatt, ártatlan áldozatok, akik történetesen egy ittas sofőrrel találkoznak.
Az alkohol befolyása alatti vezetés tehát nem szabad félvállról venni, hanem ismerni kell a következményeit, illetve a rá vonatkozó szabályokat és büntetéseket!

Ha például Ön és barátai egy buliba, egy bárba vagy bárhova máshová szeretnének menni szórakozni, ahol alkoholt terveznek fogyasztani, indulás előtt mindig nevezzenek ki egy sofőrt, akinek ez tilos. Ez egyfajta biztosíték arra, hogy senki nem fog részeg állapotban a volán mögé ülni. De az egyén felelőssége is hatalmas, soha ne hagyja, hogy a barátai vagy bárki már ittasan vezessen haza. Ha azt veszi észre, hogy az egyik barátja részeg és vezetni próbál, vegye el a kulcsait, és hívjon egy taxit. Az ittas vezetés rendkívül veszélyes, még akkor is, ha csupán néhány utcasarok választ el az otthontól!

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.