Így kell takarítani járványhelyzet idején

Létrehozás: 04/21/2020 - 22:08
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A megváltozott körülményeknek köszönhetően sokak számára kiemelten fontossá vált az otthonuk fokozottabb tisztántartása, azonban ennek mikéntjéről számos különféle, akár egymásnak ellentmondó információ kering.

A szakértők  szerint a következő tippek segíthetnek abban, hogy ne pusztán a járvány idején, de akár hosszabb távon is egészségesebbek maradjunk. 

Otthoni fertőtlenítés
A járványhelyzetben, de a takarításnál általában is a legfontosabb azoknak a felületeknek a megtisztítása, amelyekkel a leggyakrabban érintkeznek. Ilyenek például a kilincsek, villanykapcsolók, csapok, lépcsőkorlátok, a fiókok és a hűtő ajtaja, vagy a karanténban esetleg intenzívebben használt távirányító, kontroller. Az otthoni munkavégzéshez szükséges számítógépeket is érdemes tisztán tartani, különös tekintettel a billentyűzetre, és a felhasználók kezében lévő okostelefonokat is fertőtleníteni kell. Az UNICEF kiemeli a gyermekek kedvenc játékait is, ezeket szintén érdemes 1-2 naponta letörölgetni . 

A szakértők a bevált tisztítószerek és a 70 százaléknál magasabb alkoholtartalmú fertőtlenítők mellett a hipó-oldatokat javasolják, 1 liter vízben kb. 4 teáskanál hipót feloldva. Fontos kiemelni, hogy a takarításra gyakran használt ecet nem fertőtlenítő hatású ezért a vírus ellen nem ajánlott a használata . Kiválóan használhatók ellenben a gőztisztítók, amelyek a forró gőzzel alaposan tisztítanak és vegyszerek nélkül is elpusztítják a baktériumok és vírusok nagy részét.

Az áttörlés és felmosás mellett a porszívózás is jó megoldás lehet, például kézi- vagy robotporszívóval, amely kis helyen is elfér és könnyen kezelhető, akár 3-4 lakótárs mellett is. A modern porszívók szűrői hatékonyan kötik meg az allergéneket, a Samsung JetTM vezeték nélküli porszívó 5 rétegű HEPA Szűrőrendszere pedig közel 100 százalékban megtisztítja az otthoni felületeket. Cserélhető portartályával hosszú ideig használható, így a korlátozások ideje alatt folyamatosan tisztán tartható vele a lakás.     

Mosás
Bár a legtöbben hajlamosak a karanténban kevesebb ruhát használni, ezek tisztasága is fontos, hiszen a ruhák érintkeznek a legnagyobb felületen az emberi testtel. Ha valaki kimozdulna, érdemes az otthoni ruhát lecserélni, és újat fölvenni, mikor hazaért. A szennyes elkülönítésével biztosítható, hogy a kórokozók ne maradjanak a lakásban. A mosást az elérhető legmagasabb hőfokon érdemes végezni, minden esetben mosószerrel. 

Vannak olyan mosógépek, amelyek ennél többet nyújtanak és leveszik a felhasználók válláról a mosás terhét. A Samsung QuickDrive gépei az otthoni feladatok mellett, okostelefonról is vezérelhetők és segítenek kiválasztani a megfelelő programot és mosási időt az egyes ruhadarabokhoz. Ha egy-két póló vagy zokni kimaradna, az AddWash ajtón keresztül akár mosás közben is hozzáadható. A legújabb modellek fertőtlenítő gőztisztításra is lehetőséget adnak, az Air Wash technológiával felszerelt mosó- és szárítógépek pedig víz és mosószer nélkül is képesek kisebb adagokat takarékosan fertőtleníteni forró levegő segítségével, így a felhasználók higiénikusan tiszta ruhákban várhatják a karantén végét.  

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink