Ingyenes wifivel látják el a villamosmegállókat a fővárosban

Létrehozás: 06/14/2017 - 19:40
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az utasoknak mostantól fogva már nem kell a saját internetcsomagjukat fogyasztani míg a villamosra várnak. Egy kezdeményezésnek köszönhetően számos megállót szerelnek fel wifi hotspottal.

 

Legalább 300 villamosmegállót látnak el wifivel idén Prágában. A cseh fővárosban nemrég már megkezdődtek az ezzel kapcsolatos munkálatok. Első ütemben 27 megállóban tették elérhetővé a vezeték nélküli internet szolgáltatást, köztük volt a prágai Gazdasági Egyetemhez közel első Husinecká fel- és leszállóhely is. A következő három hétben viszont felgyorsulhatnak a munkálatok, melynek eredményeképpen legalább 127 villamosmegállóban lehet wifi kapcsolat. Az előirányzott mennyiséget viszont várhatóan az év végére érik el. 

A WiPrague névre hallgató vezeték nélküli internet elérés kiépítése a helyi tömegközlekedési vállalat (DPP) és a francia érdekeltségbe tartozó JCDecaux reklámcég közös együttműködésében valósul meg. A költségeket viszont meglepő módon teljes mértékben a JCDecaux állja, melynek 2021-ig van szerződése a DPP reklámfelületeinek értékesítésére. A cég 5Ghz-es frenvenciasávon biztosítja az internet elérést a megállókban, melynek ugyan kisebb a hatótávja, viszont jóval gyorsabb rajta a vétel és kevésbé van leterhelve. 

Az utasok így is a villamosmegállók 50 méteres körzetében szörfölgethetnek díjmentesen a világhálón. A felhasználók ráadásul biztonságosan internetezhetnek, ugyanis a wifi használatához nem kell megadniuk semmilyen személyes adatot, így például e-mail címet sem. A szolgáltató pedig semmilyen információt nem fog gyűjteni a villamosra várók készülékeiről. 

Nemcsak a megállók, hanem várhatóan a villamosok wifi elérhetősége is javulhat a jövőben. A DPP ugyanis úgy döntött, hogy 2022-ig 70 százalékosra növeli a mostani 60 százalékról a wifi hotspotok számát a szerelvényeken. 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.