Lengyel film nyerte a Legjobb Közép-Európai Film-díjat

Létrehozás: 12/14/2015 - 22:33
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Melano Magazin szerkesztősége 2011. április 19.-én a „Kicsi Rózsa” (Różyczka ) című lengyel drámának ítélte a "Legjobb Közép-Európai Film Díját".

A végső körbe több lengyel, cseh, egy szlovák, illetve finn film is bejutott, azonban egyöntetű elismertséget csak az 1968-as lengyel eseményeket bemutató, korábban az Arany Oroszlánnal díjazott mozgókép volt képes elérni. A film az 1968-as lengyel diáktüntetéseinek történésein alapul. Az ÁVÓ, azaz a titkos rendőrség egyik rendőrfőnöke, Rożek azon dolgozik, hogy információkat gyűjtsön egy jól ismert, disszidálását előkészítő íróról. Ennek egy szép, fiatal, és elragadó nőt bíz meg azzal, hogy kerüljön vele bizalmas kapcsolatba. Rożek folyamatosan ellenőrzi az ügynöknőt, begyűjti a jelentéseket tőle, és elemzi az információkat. Meglepő módón Kicsi Rózsa felfedezi az író elragadó intelligenciáját és személyiségét, aki felfedi szeme előtt saját életének vulgaritását, és kietlenségét. A nő eldönti: szakít a múlttal. A „Kicsi Rózsában” kiváló alakítást nyújtó Magdalena Boczarskát 2010-ben a „Legjobb alakítással” díjazták Lengyelországban, a film pedig 2010-ben a „Leghosszabb Tapsot Kiérdemelt Alkotás Díját” nyerte el, idén pedig megkapta a „Legjobb Közép-Európai Film Díját” is.

Legjobb Közép-Európai Film Díj
A „Legjobb Közép-Európai Film Díj”, angol nevén „Central-European Melano Award” idén kerül először a díjazotthoz. A kifejezetten Közép-Európa kulturális és gazdasági életére koncentráló Melano Közép-Európa Magazin célul tűzte ki a lengyel, szlovák, magyar és cseh kulturális termékek fokozott támogatását, elismerését a mainstream-mel szemben. A célkitűzésnek megfelelően az amúgy két éves on-line magazin most először díjazott ilyen témakörben filmet. Az elismerés nem keverendő össze a clevelandi filmfesztivál „Közép-Európa” díjával, mely lényegesen más szempontok szerint kerül odaítélésére. A „Legjobb Közép-Európai Filmnek járó díjat 2011-ben először tehát a Kicsi Rózsa (Różyczka) érdemelte ki.

Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink