Lengyelek is meghaltak a manchesteri terrortámadásban

Létrehozás: 05/24/2017 - 11:35
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Két lengyel szülő is meghalt a tegnapi manchesteri terrortámadásban, melyet Ariana Grande koncertjének végén követett el egy magányos, iszlamista merénylő.

 

Két lengyel állampolgár meghalt a manchesteri terrortámadásban, egy lengyel pedig megsebesült. Minderről a brit hatóságok tájékoztatták ma reggel a lengyel külügyminisztériumot. A két halálos áldozat két lengyel lány szülei, akik a rendezvény végén mentek gyermekeikért. A lengyel média már tegnap beszámolt arról, hogy egy, az Egyesült Királyságban élő lengyel lány kétségbe esve keresi szüleit, melyről Facebook-posztot is közzé tett.  A lányok közül az egyik már felnőttkorúnak számít, míg a másik még kiskorú. Mindkettejükről a manchesteri lengyel konzulátus gondoskodik. Azt azonnban egyelőre nem tudni, hogy Nagy-Britanniában élő, vagy csak odalátogató lengyelkről van-e szó. 

A másik lengyel sebesült ugyancsak szülő, egy apa. Ő is azért volt ott a koncerten, mert elkísérte gyerekeit a rendezvényre. A lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski szerint a férfi nehéz műtéten esett át, de minden jel szerint életben maradhat. A miniszter ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy lehet még számítani lengyel áldozatokra, ugyanis Manchesterben népes lengyel emigráns közösség él. 

Tegnap esti adatok szerint a manchesteri arénában végrehajtott támadás következtében 22-en vesztették életüket és 59-en sebesültek meg. A halálos áldozatok és a sebesültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány volt. Ha a merénylő nagyobb robbantást hajtott volna végre, akkor még többen is meghalhattak volna, ugyanis az aréna 21 ezer fős befogadóképességgel rendelkezik. 

Azontúl, hogy Európának végre meg kellene hoznia a szükséges intézkedéseket az állampolgárok védelme érdekében, szükség lenne annak felismerésére is, hogy az iszlám korántsem tekinthető annyira békés vallásnak, mint ahogy azt egyes vezető politikusok beállítják. A Koránban több erőszakot támogató vers  is megtalálható. A szent könyv tisztán leírja, hogy a túlvilágon jutalomban részesül az, aki Allah nevében hal meg.„Hadd harcoljanak Allah útján azok, kik feláldozzák az evilági életet a Túlvilágért. S ki Allah útján harcol, akár megölettetik, akár győzedelmeskedik, hát Mi juttatni fogunk néki hatalmas bért" - olvasható a Koránban (4:74). 

Ariana Grande a manchesteri robbantás miatt megszakította európai turnéját a CNN szerint. A 23 éves énekesnő a merénylet óta gyakorlatilag semmilyen platformon nem kommunikál. Állítólag visszatért Floridába és sem Facebookon, sem Twitteren, sem pedig Instagrammon nem tett közzé bejegyzést tegnap óta. A turnéval kapcsolatos döntés ugyanakkor még nem olvasható Grande hivatalos honlapján, ott ugyanis még mindig lehet jegyeket venni  a holnapi, illetve a holnaputáni londoni koncertre. A londoni O2 aréna annyit közölt az értékesítési felületén, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások az énekesnő menedzsmenjtével az esetleges halasztásról. 

Az amerikai pop sztár Lengyelországban is fellépett volna, azonban a turné felfüggesztésével két lengyelországi koncert sorsa is kérdésessé vált. 

 

Panoráma: 

A szerzőről

Aranyi Péter