Megelégelték a lengyelek is az EU hazánk elleni intézkedéseit?

Létrehozás: 01/14/2012 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Tegnap a lengyel pénzügyminiszter védte meg először óvatos szavakkal Magyarországot, majd az ellenzéki Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője, Stanislaw Pieta is hazánk védelmében szólalt fel a szejmben.

A politikus egy Magyarországot támogató határozat megszavazását indítványozta, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak joga van saját alkotmányához. Stanislaw Pieta pénteki indítványát ugyan a parlamenti többség elutasította, a képviselő felszólalásában precedens nélküli fenyegetések, feddés és nyomásgyakorlás sorozatának"nevezte azt, ami Magyarország esetében az unió részéről történik.

Hangsúlyozta, hogy "az EU egyrészt kiáll Olaszország, Görögország és Portugália mellett, biztosítja több milliós támogatásukat, míg Magyarországot zsarolja és beavatkozik belső ügyeibe". A képviselő azt is kifejtette, hogy a "demokratikus mandátum nélküli" uniónak tiszteletben kell tartania a szabadságot és a demokráciát. "El a vörös kezekkel a független Magyarországtól"  - mondta felindultan.

Pieta és Arkadiusz Czartoryski (PiS) egy külön sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Lengyelország többször is számíthatott a magyarok szolidaritására, egyebek közt 1920-ban, amikor fegyverekkel támogatták az oroszokkal harcoló lengyeleket. Bejelentették, hogy január 17-én délben az Európai Bizottság varsói székhelye előtt tiltakozni fognak. A képviselők kifejtették, hogy más országok kormányai ellen nem fogott össze a világ, miközben a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint más országok gazdasága. Véleményük szerint Magyarország elnyomása után rövid időn belül várható, hogy Lengyelországot is megtörik.

Forrás: MTI

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.