Mind az itthoni hátrányos helyzetű, mind a menekült gyerekek számára szebb lett a húsvét

Létrehozás: 04/21/2022 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Hazai rászorulókat és menekülteket egyaránt támogatnak a különböző alapítványok és egyházak.

A háború elől menekülők mindmáig tartó áradatával jelentősen megugrottak a pandémia következményei miatt már eleve egyre nagyobb számú rászorulót támogató karitatív szervezetek feladatai. Az ünnepek különösen kritikus időszakok a hátrányos helyzetben élők számára. Hiába igyekszik valaki betartani a hagyományokat, ha nincs miből ünnepi menüt készítenie a családnak vagy csokinyuszit vennie a gyerekeknek.
 
Számos jótékonysággal foglalkozó alapítvány, egyház és civil összefogása azonban szerencsére ezt a húsvétot is szebbé tudta tenni az olyan rászorulók sokasága számára, akik saját erőforrásaikból nem tudták volna méltó módon megtartani az ünnepet. Például az Anyák az Anyákért Alapítvány országos szinten gondoskodik sok-sok kisgyermekről és újabban menekültekről is. Húsvétra 100 db csokinyulat, legalább ennyi csokitojást és játékokat kaptak a szcientológia önkéntes lelkészektől, akik a szülőkre gondolva ruhákat, babafürdetőt és pelenkázót, illetve 500 tojást is átadtak az alapítványnak a húsvét előtti napon.


 
Ezután az önkéntes lelkészek útja a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesületéhez vezetett, akikhez szintén több száz csokinyuszit, csokitojást szállítottak – játékokkal, ruhákkal és 1000 db tojással megtoldva. Az adomány egy óriási összefogás részévé vált, hiszen a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete 230 főnek Húsvéti Családi Napot szervezett a helyi önkormányzat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Foodpanda és civilek segítségével, amire egy XV. kerületi parkban került sor. Volt bográcsokban sütés-főzés, gyerekeknek és felnőtteknek locsolóversmondás csokinyuszi-jutalomért, tombola, sport, buborékfújás, székfoglaló játék, ügyességi játékok és sok más szórakoztató program. A hatalmas piknik fő műsorszáma természetesen a tojásvadászat volt, hiszen a „nyuszi” közel 1000 db csokit rejtett el a fűben és a bokrokban. A vendégek között voltak ukrán menekültcsaládok is, akik így legalább egy kis időre hátra hagyhatták gondjaikat és önfeledten játszhattak a többiekkel.
 
A fenti példák is mutatják, hogy összefogással milyen szépen lehet biztosítani, hogy a nehezebb sorsú családok, gyerekek se érezzék magukat szegénynek az ünnepek alatt. Az adományok segítségével ők is boldogan, méltó módon ünnepelhették meg a húsvétot.

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.