Nagymamák az Eurovíziós Dalversenyen

Létrehozás: 03/08/2012 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Buranovói nagymamák udmurt együttes Party for Everybody című dalával képviseli Oroszországot az 57. Eurovíziós fesztiválon, amelynek május 22-26. között Baku ad otthont.

Az Eurovíziós Dalfesztivál orosz résztvevőit a Rosszija 1 tévécsatorna által közvetített koncert során választották ki a szakértői zsűri, valamint a nézők szavazatai alapján - olvasható a Lenta.ru orosz hírportálon. A válogatón összesen huszonöten indultak. A Buranovói nagymamák egy aprócska udmurt faluból, Buranovóból származnak, népviseletben, anyanyelvükön adták elő győztes dalukat, csupán a refrént énekelték angolul. A 40 éve alakult együttes 2010-ben már indult az eurovíziós válogatáson, akkor azonban a harmadik helyezést érték el. Az idei megmérettetésen viszont maguk mögé utasították Gyima Bilánt, a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál győztesét, aki most Julia Volkova énekesnővel indult párban. A harmadik helyezett Aida és Timati tatarsztani duó lett.

Az udmurtok (külső elnevezésük: votjákok) az uráli, azon belül a finnugor népek finn-permi ágához tartozó nép. Legközelebbi rokonaik a komik (zürjének), velük együtt alkotják a permi ágat. Oroszország európai részén, elsősorban a Káma és a Vjatka alsó folyása közötti térségben élnek, túlnyomó többségük az Udmurt Köztársaságban. Nagyobb csoportjaik élnek még a Baskír és a Tatár Köztársaságban, valamint a Kirovi területen és a Permi területen.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink