Online lengyel nyelvtanfolyamot indított a Waclaw Felczak Intézet

Létrehozás: 05/05/2020 - 08:54
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Magyar közvetítő nyelvű digitális lengyel nyelvtanfolyamot indított csütörtökön a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet, a projekttel a koronavírus-járvány idején akarják elősegíteni a magyarországi lengyel nyelvtanulást.

 

Marcin Bak, a Felczak-intézet hírportáljának főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a járvány különös kihívást jelent az oktatás terén. Amint világszerte, így Lengyelországban és Magyarországon is a diákok otthonmaradásra kényszerültek, távoktatásban vesznek részt. "Szerencsére a 21. században élünk, a technikai vívmányoknak köszönhetően segíthetünk azokon a magyarországi diákokon is, akik lengyelül szeretnének tanulni."

A szerkesztő felidézte: a 2018-ban megalapított Waclaw Felczak Intézet egyik célja elősegíteni a lengyelek és magyarok kölcsönös megismerését, többek között a művelődés terén. Így az intézmény eddig kétszer tartott kultúrtörténeti, történeti és politológiai témakörű nyári egyetemet a délkelet-lengyelországi Krasiczynban. Idén a rendezvényt augusztus 24-28-án tartják. Emellett az intézet szervezésében Magyarországon a 2018/19-es tanévtől négy iskolában több mint negyven diák tanul lengyelül, Lengyelországban pedig a jelenlegi tanévben kilenc iskolában több mint száz tanuló vesz részt magyar nyelvtanfolyamon.

A tanfolyammal segíteni szeretnék a magyarországi diákok és tanáraik munkáját a járvány idején és azon túl is - mondta Bak. Az intézet honlapján az első leckét csütörtökön tették közzé, a következő részek ezentúl heti rendszerességgel lesznek térítésmentesen elérhetőek. A Tizenöt perc lengyel nyelv című tanfolyam 15 leckében oktatja a lengyel nyelv alapjait, a kiejtés megismerését hangfelvételek könnyítik meg. "A magyar nyelvre lefordított lengyel nyelvtani szabályok jól áttekinthetőek, a leckék felhasználóbarát szerkezete segít abban, hogy megtegyük az első lépéseket, és elkezdjünk lengyelül beszélni" - mondták a projekt szerzői, a varsói Stefan Wyszynski Katolikus Egyetem nyelvészei, akik a Varsói Egyetem magyar tanszékével is közreműködtek a tanfolyam előkészítésében.

Forrás: MTI 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.