Sikeres magyar kultúrdiplomácia

Létrehozás: 02/24/2012 - 17:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Abszolút sikeresnek nevezte a magyar kultúrdiplomácia elmúlt két évét Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója a Pozsonyi Magyar Intézetben a Visegrádi szalon néven megrendezett vitaesten, csütörtökön

A főigazgató szerint a 2011-es év és annak féléves soros magyar EU-s elnöksége komoly tapasztalatot hozott: "Mi is tanultunk, tőlünk is tanultak. A magyar kulturális intézetek rendezvényeit sokra értékelték ugyanúgy, mint azt a módot, ahogy a magyar elnökséghez kötődő kulturális rendezvényeinket lebonyolítottuk".  A magyar kultúrdiplomácia múltjáról Hatos Pál azt mondta: a magyar kulturális diplomácia abból a traumából született, amely Magyarországot az első világháború után, az ország területe kétharmada elvesztésének következtében érte. "A traumáknak nincsen megoldása, csak férfias szembenézés van, a traumákkal kapcsolatban soha nem fog létrejönni egy szivárvány" - jelentette ki.

A Balassi Intézet főigazgatója szerint Európa nyelve a folytonos kiegyezések nyelve, ezért is kulcsfontosságú kérdés egymás megértése a visegrádi négyek kulturális együttműködése terén. Úgy véli, a kulturális irányítás legfontosabb feladata az esélyegyenlőség megteremtése a kultúra terén, mivel a kultúrát soha nem az állami támogatás fogja fenntartani.  A Pozsonyi Magyar Intézet, a Cseh Központ és a Lengyel Intézet által közösen szervezett, Kulturális diplomácia Közép-Európában című fórum többi résztvevője is a kulturális diplomácia szerepét ismertette, és annak utóbbi néhány évét értékelte. Összehasonlíthatatlanul rosszabbul van felépítve a szlovák kulturális külképviseletek rendszere, mint a magyaroké, a lengyeleké vagy a cseheké. A V4 országok együttműködése kulturális szinten emellett nagyon jól működik - állította Igor Otcenás, a szlovák külügyminisztérium kulturális diplomácia főosztályának igazgatója.

Jó irányban fejlődik a kulturális diplomácia Lengyelországban - konstatálta Zbigniew Machej, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatóhelyettese. A kultúrdiplomata szerint az elmúlt 20 év során a lengyel kulturális diplomácia előtt nagy lehetőségek nyíltak és nagyok voltak az eredmények is a komoly befektetéseknek köszönhetően. Ennek kapcsán megemlítette a Lengyel Intézetek 27-tagú hálózatát.

Jan Bondy, a cseh külügyminisztérium illetékes igazgatója úgy véli, nem olyan rossz a helyzet a kulturális intézetek helyzete terén, mint néhány évvel ezelőtt. Véleménye szerint Csehországban nincs folyamatosság és rendszer a kulturális intézetek fejlesztésében.

Forrás: MTI

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.