Szigorúbban fogják ellenőrizni a csehek a behozott lengyel élelmiszert

Létrehozás: 07/23/2018 - 21:35
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Szigorúbban kívánja a jövőben ellenőrizni a cseh mezőgazdasági minisztérium azokat a külföldről behozott élelmiszereket, amelyek gyártójánál korábban problémákat tapasztaltak.

 

Amennyiben hiányosságokat talál, akkor az adott termék behozatalát megtiltja - közölte Václav Tampír, a tárca sajtóosztályának vezetője a CTK cseh hírügynökséggel hétfőn Prágában. A szóvivő elmondta: Miroslav Toman, cseh mezőgazdasági miniszter a problémáról múlt heti találkozóján már egyeztetett lengyel partnerével Jan Krzystof Ardanowsky agrárminiszterrel. 

"Néhány élelmiszergyártó rontja Lengyelország jó hírnevét. Ellenőreink a közelmúltban olyan lengyel almákat találtak, amelyek túl sor permetet tartalmaztak, illetve olyan húskonzerveket, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak" - fejtette ki a cseh miniszter a hírügynökségnek. "A problémákat meg kell oldani, és mindig kész vagyok azokat konkrétan megvitatni a lengyel miniszterrel. Amennyiben valamelyik gyártó ismételten hibázni fog, megtiltjuk termékei behozatalát Csehországba" - szögezte le Miroslav Toman.

A hatályos cseh törvények a termékek behozatalának általános betiltását nem teszik lehetővé. A szóvivő pontosítása szerint a gyakorlatban az lenne az eljárás, hogy az ellenőrző szervek a saját hatáskörükben betiltanák bizonyos élelmiszer ideiglenes behozatalát, amire a szabályzat viszont lehetőséget ad. Miroslav Toman korábban a cseh élelmiszerkamara elnöke volt. A kamara már évek óta küzd az ellen, hogy a csehországi boltokban gyengébb minőségű élelmiszereket áruljanak. A prágai sajtó szerint ezek főleg Lengyelországból származnak, s az elmúlt években a problémát többször is miniszteri szinten tárgyalták meg. 

Toman úgy véli: ez gyakran az üzletláncok hibája, mert folyamatosan akciós árakat hirdetnek meg, s ezekre szándékosan hoznak be olcsó, gyenge minőségű élelmiszereket Lengyelországból. Csehországban már hosszabb ideje az eladott élelmiszerek fele különböző akciókban kel el.

Forrás: MTI  

 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.