Szürke karácsonyokkal fenyegeti a Télapó lappföldi hazáját a klímaváltozás

Létrehozás: 12/27/2015 - 19:15
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A klímaváltozás hatásai miatt 2050-re hómentes, szürke karácsonyok válnak jellemzővé a finnországi Lappföld tartomány fővárosában, amelyet a Mikulás hivatalos hazájaként tartanak számon.

A Skóciában működő University of the Highlands and Islands (UHI) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásuk során tanulmányozták a finnországi Lappföld tartomány fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat. A három évig tartó Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást.

A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re. Emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok. A Clim-ATIC kutatói ezeket az információkat és egyéb adatokat felhasználva próbálták feltérképezni a régió idegenforgalmának legsebezhetőbb pontjait. Az egyetem kutatóival együttműködő grönlandi, finn, norvég, skót, valamint svéd szakértők, illetve intézmények egy térképet is összeállítottak a régió áradásveszélyes területeiről.

"A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésnek a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, növekszik a szürke karácsonyok kockázata" - állapították meg a szakemberek. Habár a jövőben egyre gyakoribbá válnak a hóban szegény telek, továbbra is lesznek olyan téli időszakok, amikor bő havazásra számíthatunk... Első hallásra a klímaváltozás talán kedvezőnek tűnhet Európa legészakibb városaira nézve, hiszen csökkeni fog a fűtési igény, és a mezőgazdasági termelés, valamint az erdőnövekedés is erőre kaphat. Idővel azonban világossá fog válni, hogy a hátrányok elnyomják az előnyöket" - idézte a kutatókat a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala (www.bbc.co.uk). Rovaniemi utazási irodája szerint évről évre egyre több turista látogat el a városba. Tavaly karácsonykor nagyjából 500 ezren keresték fel a Mikulás hazáját.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.