Vadon élő farkasok Varsó közelében

Létrehozás: 02/16/2016 - 22:32
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A közelmúltban jelent meg a szenzációs hír: vadon élő farkasok telepedtek le a Varsó mellett elterülő több mint 38 ezer hektáros Kampinos Nemzeti Park erdőségeiben.

Utoljára 1964-ben észlelték ezen a környéken farkasok nyomait. Az utóbbi egy-két évtizedben a farkasok száma Lengyelország-szerte folyamatosan nő, ennek is köszönhető, hogy a magányosan élő egyedek kisebb, fiatal falkák új területeket keresnek. A parkban kihelyezett megfigyelő kameráknak köszönhetően nemrég megerősítették a farkasok jelenlétét. 2013-ban a park munkatársai már felfedezték egyedül vándorló egyedek nyomait azonban később kiderült, hogy több farkas nem csak átvonulásra használja ezt a területet, állandó jelleggel a parkban élnek.


A farkasok távol élnek az emberektől, az erdőség legsűrűbb mélyén, saját területüket megjelölik, így jelzik magányosan kóborló fajtársaiknak, hogy nem kívánatos a jelenlétük. Rendszerint családban élnek, ahol szigorú hierarchia uralkodik. Táplálékuk kisebb állatokból, főleg rágcsálókból áll, egy felnőtt farkas kb. 50 kg-ot nyom és átlagosan 10 évet él. A tény, hogy a farkasok megjelentek a lengyel főváros közvetlen közelében, azt jelzi, hogy nagyon jók a feltételek, az erdőség remek állapotban van. Az új lakók kiegészítik a hiányzó láncszemet a táplálékláncban, a park ökoszisztémájának inkább előnyére, mint hátrányára válik, hogy erősödik a természetes kiválasztódás a farkasok jelenlétével.

A Nemzeti Park munkatársai honlapjukon rövid közleményt tettek közzé és megnyugtatták a turistákat és a környéken élőket, hogy a farkasok elkerülik az embereket, nem jelentenek komoly veszélyt.

Színes: 

A szerzőről

További cikkeink