Végre: film készülhet az egykori visegrádi királytalálkozóról

Létrehozás: 01/08/2024 - 21:19
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Hat televíziós alkotás, köztük négy tévéfilm, egy dokumentumfilm és egy animációs mesesorozat gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI)

A közlés szerint az NFI döntőbizottsága Berlioz francia zeneszerző igaz szereleméről, a V4-ek középkori előzményeiről és Széchenyi István utolsó napjáról szóló tévéfilm, valamint egy falusi környezetben játszódó pusztai ballada, Szenes Hanna költőt bemutató dokumentumfilm és a Draco című animációs sorozat gyártására szavazott meg támogatást - olvasható a közleményben.

Berecz Péter (Made in Finland) Szenes Hanna költőről szóló, Percek tánca című dramatizált dokumentumfilmje 19,95 millió forint támogatásból valósulhat meg. A rendkívüli életű költőt és ejtőernyőst 1944-ben fogták el zsidómentő brit tisztként a második világháború Magyarországán, majd halálra ítélték. A 23 éves lány a kínzások ellenére sem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit, ezért kivégezték. Az alkotók külön hangsúlyt fektetnek arra a kérdésre, miként él tovább a lány szelleme az utókorban, milyen példát adhat tiszta jelleme, tehetsége és kiállása a mai fiatalok számára - olvasható a tájékoztatóban.

Hubay Miklós népszerű Ők tudják, mi a szerelem című művéből az MTVA koprodukciójában készül tévéfilm, amelynek gyártása 130 millió forint támogatást kapott. Az 1864-ben játszódó történetben Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált francia romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet élő Estellát. A romantikus tévéfilm Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével, Rátóti Zoltán rendezésében készül, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Tréfás Luca, a producer Lajos Tamás.

A Visegrádi Együttműködés, a mai V4-ek középkorra visszanyúló előzményeit mutatja be a Magyar Golgota című alkotást is jegyző Pozsgai Zsolt új tévéfilmje, A királytalálkozó, amely 353,75 millió forintos támogatásból valósulhat meg. A tévéfilm azt a történelmi eseményt dolgozza fel, amikor Károly Róbert magyar király 1335-ben találkozóra hívta a lengyel és a cseh királyt, valamint a fejedelemségek vezetőit, hogy szövetséget kössenek a nyugati gazdasági és politikai túlsúly ellensúlyozása érdekében. Az alkotás producere Mihalovics-Berecz Ágnes.

A Széchenyi és az éjszakai látogató címmel készülő tévéfilm gyártása 345 millió forint támogatást kapott. Szilágyi Andor (Rózsa énekei, Mansfeld) rendező új alkotása Széchenyi István halála napján játszódik, amikor egy különös vendég, a gróf tíz éve halott barátja, Wesselényi Miklós báró látogatja meg "a legnagyobb magyart".

A Bolondmese című pusztai balládában a falu elkergeti egyetlen bolondját, akinek így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. Bicskei Zoltán vajdasági rendező (Álom hava) és Moharos Attila (Székelyföldi szolgasorsok) különleges, a huszadik század első felében játszódó alkotása időtlen gondolatokat fogalmaz meg a kisemmizett emberekről, akik kimerik mondani az igazságot. Az autentikus helyszíneken, nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását 297,85 millió forinttal támogatja az NFI. A film producerei Péterffy András Imre és Czutor György.

Újabb öt epizód készül Kelen Gábor rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D-s animációs sorozatból, amely Draco, a vámpírtanonc és förtelmes barátainak rémületes kalandjait meséli el, a sorozat első három része megtekinthető a Filmio-n. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető mesesorozat a vériszonyos vámpírgyerek és barátainak kalandjait mutatja be a szörnyképző intézetben. Az új epizódok gyártására 108 millió forint támogatást szavazott meg az NFI. Az alkotás producerei Csornay Péter és Környei Mihály - áll a közleményben.

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.