A csehek inspirálónak tartják a Visegrádi Együttműködést

Létrehozás: 02/18/2022 - 12:45
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A V4 országok együttműködésére hosszú távon lehet építeni, ez fontos együttműködés az Európai Unión (EU) belül, ami független párthatároktól, és az országok közös érdekeiből indul ki.

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az uniós fejlesztésekért felelős V4-miniszterek tanácskozását követő nemzetközi sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Hozzátette: a csoport országai elkötelezett hívei az EU-nak, mindannyian úgy gondolják, hogy az intézményesített európai együttműködésnek nincsen alternatívája. Ahogy azt is fontosnak tartják, hogy az unió alapszerződésében rögzített egyik kiemelt cél a kohézió, vagyis az eltérő fejlettségű térségek közötti különbség csökkentése. Közlése szerint az Európai Bizottsággal (EB) "intenzív szakaszban" vannak a tárgyalások, ezért fontos az egyeztetés, a jó gyakorlatok megosztása, ezt szolgálta a pénteki tárgyalás is.

Gulyás Gergely közölte: a V4-ek a partnerségi megállapodás aláírásában jól állnak, az új uniós költségvetési időszak operatív programjai terveinek "jó részét" benyújtották, a technikai-szakmai egyeztetések korrekten haladnak az EB-vel. "Ha ezekbe a politika nem szól bele, jó esélyünk van arra, hogy egy-két hónapon belül a hétéves költségvetési időszakról szóló partnerségi megállapodás létrejöjjön" - mondta.

Inspirálónak nevezte a visegrádi országok együttműködését az Európai Unióval kapcsolatos bonyolult ügyek kezelésében Daniela Grabmüllerova regionális fejlesztésért felelős cseh miniszterhelyettes. A politikus a V4-ek európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón, pénteken, Budapesten azt mondta: országa az így nyert tapasztalatokat az uniós soros elnökség ellátásakor is felhasználja majd, amikor során a kohéziós politika továbbfejlesztését szeretnék katalizálni. A miniszterhelyettes a soron következő uniós költségvetési időszakról szólva reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság még tavasszal elfogadja a cseh programokat. Hangsúlyozta: a kohéziós alapok közösségi beruházásaik összegének 40 százalékát adják.

Forrás: MTI

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.