A Felvidéken 1918 óta üldözték a magyarságot

Létrehozás: 06/13/2014 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Felvidék magyartalanítása száz év alatt szinte teljesen sikerült, de vigasz, hogy a Trianon után egyesek által vizionált nemzethalál nem következett be és továbbra is elkerülhető Popély Gyula történész szerint.


Popély Gyula hangoztatta, hogy bár nyíltan a magyartalanítás csak 1945 után jelent meg a Csehszlovák politikában, az valójában már 1918-tól - azaz az állam létrejöttétől - kezdve érvényesült az államhatalmi önkény eszközein keresztül. A Károli Gáspár Református Egyetem tanára emellett arra is kitért, hogy a könyve által vizsgált időszakban a felvidéki magyar politikusok a csehszlovák parlamentben jóval erőteljesebb habitust képviseltek, mint a maiak a szlovák törvényhozásban.

A könyvet bemutató Izsák Lajos történész azt elmondta, hogy a könyv a felvidéki magyarság elszakadás utáni helyzete, politikai szerveződése és vitái mellett a magyarországi belpolitikai események hatását is bemutatja. Izsák felszólalásában egyebek mellett azt hangoztatta, hogy az úgynevezett Teljhatalmú Minisztérium megszállt tartományként kezelte a Felvidéket, ahonnan állítása szerint 183 ezer magyart üldöztek el. Az elszakadás után szinte azonnal támadást indítottak a magyar iskolák, a magyar nyelv ellen is.

A könyv a Kárpátia Studió gondozásában jelent meg, amelyet az azt képviselő Szakács Árpád olyan konzervatív történelmi kiadóként mutatott be, amelynek célja "újraírni a Kárpát-medence elhallgatott magyar történelmét".A Felvidék "magyartalanítása" száz év alatt szinte teljesen sikerült, de "vigasz", hogy a Trianon után egyesek által vizionált nemzethalál nem következett be, és az továbbra is elkerülhető - mondta Popély Gyula történész Felvidék 1918-1928 című könyvének budapesti bemutatóján csütörtökön.

Szerző: Törék Csaba

Tags: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.