A finnugor népeknek közös múltja, jelene és jövőve van

Létrehozás: 09/05/2012 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A rokonság azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak, akikkel közös múltunk, jelenünk, jövőnk van, hogy vannak, akikért önmagukon túl is felelősséggel tartozunk.

A nyelvrokonság is ilyen - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán Siófokon a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát megnyitó beszédében. A háromnapos rendezvényen egyebek között etnopolitikai, jogi, nyelvi, oktatási, kulturális és demográfiai kérdések kerülnek napirendre, de számos kulturális program is várja a részt vevő országok delegáltjait. A kongresszuson 25 finnugor nyelvű nemzetiség képviselői vannak jelen. "Nekünk, finnugor népeknek közös gyökereink vannak. Bár e közös gyökérzet csak nehezen rekonstruálható, tehetséges tudósok, nyelvészek, régészek, néprajzkutatók százainak hála, a történelem ködéből lassan-lassan sikerül sok mindent láthatóvá tennünk az egykori ősi nyelv és az őshaza körvonalaiból. Több évszázad fáradhatatlan kutatómunkája fekszik ebben. Főhajtással tartozunk azért a teljesítményért, amelyet az előttünk járt nemzedékek tudósai elértek ezen a területen" - tette hozzá Áder János Sauli Niinistö finn és Toomas Hendrik Ilves észt elnök, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, valamint több száz vendég jelenlétében.

"Magyarország köztársasági elnökeként magam is kötelességemnek tartom, hogy elismerésemet fejezzem ki nemcsak a nagy elődök, hanem önök előtt is, akik e munka folytatását, a finnugrisztika fejlesztését, hagyományaink, nyelveink ápolását tekintik hivatásuknak" - mondta Áder János. Mint rámutatott, a közös nyelv nemcsak hagyomány, lehetőség is arra, hogy általa megőrizzük önazonosságunkat, fejlesszük kultúránkat, jobban megérthessük, megismerhessük egymást és önmagunkat. A köztársasági elnök szavai szerint "minden nyelv keletkezése az idők ködébe vész, mégis, megtudni mindent nyelvünkről, nem jelent mást, mint megtudni mindent önmagunkról".

Annak érzékeltetésére, hogy mit jelent az a titokzatos, elemi erejű kapocs, amely "nyelvünkhöz fűz minket", Kölcsey Ferencet idézte, aki szerint: "Meleg szeretettel függ a hon nyelvén. Mert haza, nemzet és nyelv három egymástól válhatatlan dolog, s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog". "Nekünk, magyaroknak sokáig a nyelvünk jelentette a hazát, a nemzetté válás lehetőségét. Úgy vélem, Kölcsey gondolata programnak ma is elegendő. Azon finnugor népek számára is, akik támogatásra szorulnak a megmaradásban, és azok számára is, akik támogatást nyújthatnak a nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért küzdők számára. Mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a támogatásban részt kell vennünk" - jelentette ki Áder János.

Az 1992-ben alakult Finnugor Népek Világkongresszusának célja, hogy a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek között a kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítse. A kongresszus alapító tagja Magyarország, Észtország, Finnország és Oroszország. A világkongresszusokat négyévente más-más országban tartják. A 2008-as rendezvénynek az oroszországi Hanti-Manszijszk adott otthont.

Forrás: MTI

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink