Nagyobb képviseletet szeretnének finnugor rokonaink

Létrehozás: 04/15/2012 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A finnugor-, azon belül pedig a mordvin nyelvhez tartozó erza nemzet tagjai nagyobb függetlenséget szeretnének kiharcolni a nyelvcsaládba tartozó nemzetek között - adta hírül a Finugor.ru internetes portál.

Ennek egyik fontos állomása lenne a nagyobb arányú nemzeti képviselet megvalósulása a hazánkban megrendezendő VI. Finnugor Világkongresszuson. Az ezzel kapcsolatos felhívást szerzője Eush Vezhay, a külön erre a célra létrehozott közösségi oldalon,  a Vkontakte.ru–n jelentette meg.

A követelés eljutott a Finnugorok Nemzetközi Tanácsadó Bizottságához is, mely határozott az oroszországi finnugor és szamojéd népek delegációinak képviselői összetételéről a VI. Finnugor Népek Világkongresszusán. „A kongresszus szabályai szerint a Finnugorok Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága 20 erza, illetve 20 moksa nemzetiségűt akkreditálhat a rangos eseményre. A delegáltakat szabadon választják, azaz semmilyen megkötés nem hátráltatja a mordvin nyelvekhez tartozó népek képviseletét” – írja vezhay felhívásában. „Embereinknek joguk van legalább 20 delegáltat választani” –figyelmeztetett. A előterjesztéseket közvetlenül a Finnugorok Nemzetközi Tanácsadó Bizottság elnökének, a sziktivkari Valery Markovnak, továbbá a helsinki Konzultatív Bizottságnak kell benyújtani.

Az Erza Inekuzh (Erza Kongresszus) Végrehajtó Bizottsága napirendre vette a nemzetközi finnugor találkozóra delegálandók listájának összeállítását. „Figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy a Nemzetközi Tanácsadó Bizottság visszautasíthatja követelésünket úgy, ahogyan azt korábban tette, azzal magyarázva a lépést, hogy kongresszusunk nem legitim. Ezért a listán az szerepel majd, hogy „benyújtva a mordvinok újjáéledésért felelős mozgalma által” - tette hozzá E. Vezhay. Fontos megjegyezni, hogy a Nemzetközi Tanácsadó Testület koordinátora, Nanovfszky György jelentése szerint az erza és moksa nyelvet beszélő embereket mesterségesen a mordvinok nemzetiségűek közé sorolták, melyet a mordvin kormány ténykedésének köszönhető. Ebből kifolyólag az utóbbi 20 évben a két nemzetiséghez tartozó népek képviselete a Finnugor Népek Világkongresszusán meglehetősen megkérdőjelezhető volt.

A két nép nyelvét egyébként még a mai napig mordvin nyelvjárásoknak kezelik. Az erza és moksa szókészlet 80%-ban megegyezik, 3 komolyabb nyelvtani eltérés mutatkozik, és a moksa 5 fonémával, illetve a moksa írás ennek megfelelően 5 betűvel gazdagabb az erzánál. A középkor folyamán az erzákra inkább hatott az orosz nyelv, míg a moksákra a török nyelvek közül a tatár. A mordvin nyelvvel több azonos szavunk van, ilyen például az atya-atja, csikorog-csikor, vaj-vaj, vagy a fiú-pijo is.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.