A köntös nyomot hagyott a történelemben

Létrehozás: 11/11/2019 - 16:06
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A köntös rendkívül sokoldalúan használható ruhadarab, mely női és férfi változatban is készül.

 

A köntös rendkívül sokoldalúan használható ruhadarab, mely női és férfi változatban is készül. Napszaktól, évszaktól, nemtől, kortól függetlenül mindenki szívesen hordja a fürdőköpenyeket például felkelést követően a reggeli elfogyasztásakor vagy pedig este egy pihentető fürdőzést követően. 

A hölgyek számára sokáig egyértelmű volt, hogy a hosszú női hálóruha pamutból készülő változata szolgál majd az esti öltözékükként, de ahogy a köpeny egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, inkább abban mulatták az időt. Gyakran önmagában viselték, vagy pedig a hálóruhájukra húzták, és csak akkor vetették le, amikor lefekvéshez készülődtek.

A legelső köntösök a 17. században váltak elterjedté, amikor is férfiak viselték azokat. Gyakran nevezték indiai vagy perzsa ruháknak a keleties, kimonóra emlékeztető stílusuk miatt. Eleinte főként gyapotból, illetve jacquard selyemből készültek. Mint ahogy jó néhány mai köpeny, az akkori változatok is gomb nélküliek voltak, és csak egy megkötő szolgált a köntösök testen való rögzítésére, átlapolására. A minőségi alapanyagokból készülő köpenyek viselése egyértelműen a felsőosztálybeli nemes urak kiváltsága volt, hiszen csak ők tudták megfizetni azokat.

Ahogy teltek-múltak az évek, a férfi köpenyek kinézete egyre változatosabb, sokszínűbb lett, és az árúk sem volt megfizethetetlen. Idővel a társadalom szegényebb rétegeiben is elterjedt ruhadarab lett, amit a kényelmes viselete miatt társadalmi rangtól függetlenül mindenki előszeretettel hordott. Később nem csak a férfiak, hanem a nők is szívesen nyúltak a köntösük után, amikor otthon töltötték az idejüket.

Napjainkban sajnos egyre kevesebb férfi dönt a köpenyek viselése mellett, ami rendkívül méltatlan ehhez a nagyszerű ruhadarabhoz. Sokan talán nem találják azokat a változatokat, amik kinézetben, minőségben és anyagkialakításban egyaránt megfelelnek az elképzeléseiknek. Pedig, ha a megfelelő helyen keresnék, akkor a minőségi köntösök egész garmadájából válogathatnának, erre az Adora.hu tökéletes választás. 

Ami a hölgyeket illeti, úgy tűnik, hogy ők első látásra beleszerettek ebbe a ruhadarabba, és a mai napig is előszeretettel hordják hálóruha helyett vagy felett.

 

Tags: 
Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink