Az EU-tagságra vágyó Szerbia az oroszokkal közösen hadgyakorlatozik

Létrehozás: 06/06/2017 - 15:16
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Eddig a történelem során még soha sem sült ki semmi jó abból, ha Oroszország elővette a szláv kártyát. Reméljük ezúttal mást hoz a jövő, még akkor is, ha erre vajmi kevés esély van.

 

Valljuk be őszintén, Európában az orosz-EU viták kapcsán Lengyelország van a legkedvezőtlenebb helyzetben, ugyanis a Kallinyigrádi Terület miatt közvetlen szomszédságban van a Vlagyimir Putyin által vezetett mammutállammal. Éppen ezért minden határközeli katonai mozgolódás aggodalomra akad okot, főleg akkor, ha egyébként egy uniós tagságra vágyó ország is részt vesz a dologban. 

Hogy miről is van szó pontosan? Oroszország, Fehéroroszország és Szerbia ma közös hadgyakorlatokat kezdett a Szláv Testvériség nevű akció keretében. A műveletekre ugyanakkor nem az oroszországi területen, hanem Fehérorszországban, a lengyel határhoz közel fekvő Breszt közelében kerül sor. Az ország hatodik legnépesebb városa az ukrán határtól sincs messze, a helyszínválasztás tehát biztosan nem volt a véletlen műve. A hadgyakorlat várhatóan egészen június 15-ig eltart majd, ami azt jelenti, hogy nem csupán erőfitoktatásról van szó. A gyakorlaton különleges, illetve ejtőernyős erők is rész vesznek. 

Korábban már Oroszországban és Szerbiában is gyakorlatoztak az orosz, a fehérorosz és a szerb egységek. Korántsem újkeletú szövetségről van szó tehát. Ettől függetlenül sokatmondó információ, hogy a triumvirátusban Szerbia is megtalálható, mely már több tárgyalási fejezetet megnyitott az EU-s csatlakozás kapcsán. Csak érdekességképpen: az Unió a csatlakozás érdekében elvárja a tagjelölt országtól a rendezett, jó szomszédi kapcsolatokat. Oroszországhoz azért mégsem kellett volna ennyire közel kerülni, főleg, hogy nem határos Szerbiával. 

 

 

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.