Borban mondom el – rajongva szeretett kisfiáról nevezte el legszebb tételét az etyeki borász

Létrehozás: 02/21/2022 - 15:54
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Varga Zsombor, a fiatal kézműves etyeki borászat, a The Vine HRVSTD for You tulajdonos-borásza viszonylag későn tért vissza a gyermekkori gyökerekhez.

A mintegy 20 éve multinacionális környezetben, különböző területeken vezetői pozíciókban dolgozó, jelenleg a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetői feladatait ellátó szakember a szőlész-borász képesítés megszerzése valamint a WSET borszakértő képzéseinek elvégzése után, 40 évesen indította útjára ökológiai gondolkodású borászatát az etyeki Öreghegyen. Mindjárt az első évjárata nagy sikernek bizonyult, tételei már Champagne-ban is kaphatóak, zászlóshajó tétele, a kisfiáról elnevezett Balian Grande Cuvée azonban még csak most mutatkozik be.

Az etyeki Öreghegyen található, évszázados múltra visszatekintő pince és a felette álló egykori présház romjai köré szerveződő, mindössze két hektáron gazdálkodó családi birtok építése még javában folyik, ez azonban nem akadályozta meg a világlátott borászt abban, hogy mindjárt első évjáratában hat tétellel debütáljon, amelyek közül ötöt hamar forgalomba is hozott: a szortiment részét képezi az Eloquent névre hallgató egyedi karakterű Cserszegi fűszeres-Bianca válogatás, a Zöldvelteliniből a portugál Vinho Verde stílusában készült Zöldbor, az Etyek Shade of Gray elnevezésű elegáns, elzászi stílusú Pinot Gris, a Take it Easy névre keresztelt gyümölcsös Pinot Noir rosé (ez azonban már el is fogyott), és a More Than Words, egy félédes gyöngyöző Sauvignon Blanc különlegesség.

A hatodik, zászlóshajónak szánt tétel ugyanakkor egészen nem mindennapi: egy száraz kései szüret sur lie Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely a fél éves finomseprős érlelés után fél év zempléni tölgyes érlelést is kapott, aminek köszönhetően a komplex, nagytestű tételben a kései szüretre jellemző mazsolás ízjegyek kelnek táncra a finomseprőn tartásból fakadó lágy krémességgel és a zempléni tölgy enyhén vaníliás ízhatásával.

„A Balian Grande Cuvée nem más, mint borban elmondott apai szeretet. A szokásosnál is nagyobb gonddal, odafigyeléssel, ihletettséggel készült, és nem hiszem, hogy valaha izgultam annyira, mint egy-egy kóstolásnál, féltő gonddal vizsgálva a tétel alakulását. A szüret után kicsit több, mint egy évvel úgy éreztem, elkészült...és méltó lett névadójához, kisfiamhoz, Baliánhoz, akivel 40 éves koromban ajándékozott meg a Jóisten. Ez a tétel került most palackba és immár készen áll arra, hogy a megismételhetetlen, felejthetetlen alkalmak bora legyen.” – mesél a tételről szinte áhítattal Varga Zsombor, aki tervei szerint a nagy érlelési potenciálú borból félretesz néhány palackkal kisfia életének jeles alkalmaira is.A különleges bor különleges bemutatót kíván
A korlátozott palackszámban elérhető borkülönlegességet március 3-án, méltó módon, egy városnéző hajózással egybekötött tapas borvacsora keretében tervezi bemutatni alkotója, ahol természetesen a tétel névadója, kisfia ott is ott lesz. Az eseményre az alábbi linken vásárolhatóak jegyek, korlátozott létszámban: The Vine HRVSTD for You

Abban, hogy  már az első évjáratunk ilyen sikeres lehetett, és különösen hogy ez a tétel, a Balian Grande Cuvée megszülethetett, elévülhetetlen érdemei vannak tanáromnak és mentoromnak, a mintegy öt évtizedes borászati múltra visszatekintő Simonyi Zoltánnak, aki szinte második édesapaként támogatva, hihetetlen mennyiségű és mélységű tapasztalatait megosztva segíti a munkámat, amiért nem lehetek elég hálás, így természetesen a különleges bemutatón kisfiam, Balián mellett fogadott nagypapájának, Zoltánnak is ott a helye.” – teszi hozzá Varga Zsombor.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.