Csak egy gárda képviseli Közép-Európát a Vilábajnokságon

Létrehozás: 06/12/2018 - 06:29
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Úgy néz ki, hogy a V4-eket mindössze egyetlen egy ország nemzeti válogatottja fogja képviselni a Világbajnokságon.

 

Mi, magyarok – ahogy 1986, Mexikó óta – erről a tornáról is lemaradunk, de ami igazán sajnálatos, hogy a Melano Magazin által fókuszba helyezett és vizsgált közép-európai térség – még inkább leszűkítve a kört, a V4-ek – nemzeti válogatottjai közül csak a lengyel csapat jutott ki az év legnagyobb sporteseményére. A mélyebb okokat és összefüggéseket nem tudjuk e helyen elemezni, mindössze a magyar, cseh és szlovák válogatottak kudarcát konstatáljuk, illetve a lengyel nemzeti tizenegy esélyeit kívánjuk az alábbiakban bemutatni.

Magyarország: Csak a szokásos…
A magyar futballkedvelő közvélemény a franciaországi kontinensviadal eufóriájától egy év leforgása alatt jutott el a „hagyományos” apátia hangulatáig. A Svájc elleni hazai peches veresség és az Európa-bajnok „luzitánok” elleni idegenbeli kudarc még csak a magyar futball realitásait jelezte, de a feröeri botlás és az Andorra elleni fiaskó kijózanító hatású volt. Bernd Storckot azóta Georges Leekens követte a kispadon, hosszú távú szakmai koncepció és tudatos csapatmunka továbbra sem fedezhető fel válogatottunknál.

Miközben a TAO-források továbbra is kiapadhatatlannak tűnnek és folynak a stadionépítések, a Dárdai Pál által kijelölt utat nem sikerült folytatni és az elmúlt majd két esztendőben hiányzik a hozzáadott érték, ami a labdarúgó szövetséget, a szakmai stábot és a csapatot illeti. Egyszer – részben a szerencsés körülményeknek, részben a tudatos munkának köszönhetően – ki lehet jutni egy nemzetközi megmérettetésre, az ismétléshez már biztos alapok kellenek...

Csehország: a generációváltás ára
A cseh labdarúgás távolléte könnyebben megmagyarázható: A 2004-es portugáliai Eb bronzérmet prezentáló generáció (Baros, Koller, Nedved, Rosicky, Poborsky) visszavonult a válogatottól, 2008 óta pedig az utódoknak két kontinensviadalra sikerült kijutnia. A jelenlegi cseh nemzeti tizenegy csupán egy klasszist – a kapus Petr Čech személyében – tud felmutatni és ez gyakran a csapategységgel ötvözve sem elegendő a kvalifikációra.

Szlovákia: A második hely sem volt elég
Már a selejtezőcsoport sorsolásakor lehetett tudni, hogy Anglia fog kijutni az oroszországi seregszemlére, így északi szomszédaink számára a második pozíció megszerzése volt a cél a lehető legtöbb pont begyűjtésével. A „háromoroszlánosok” elleni, két kalkulálható veresség után két váratlan fiaskó is „becsúszott” Szlovénia és Skócia ellen, így nem sikerült a 8 legjobb csoportmásodik közé bekerülnie – és ez által a pótselejtezőt elcsípni – Marek Hamsíknak és társainak.

 

Vajon ő is kinn lesz a Vb-n? 

Lengyelország: A franciaországi teljesítményt másolnák
Míg a magyar, cseh és szlovák szurkoló csak semleges nézőként, nemzeti érintettség nélkül szemléli majd az egy hónapig tartó futballünnepet, addig ezeréves barátaink nemzeti csapata ott lesz és legalább 4 mérkőzésben reménykedhet! Adam Nawałka legénysége a csoportelsőségre pályázik és teljesen reális e célkitűzés.

A válogatott erejét továbbra is az egykori dortmundi trió (Piszczek, Błaszczykowski, Lewandowski) és a mellettük a kontinenstorna óta kulcsemberré váló két Napoli játékos, Zieliński és Milik adják, akik Grosickival kiegészülve hatékony kontrajátékra képesek. Bár nem lebecsülendő a franciákat tavasszal legyőző Kolumbia és a korábbiaknál taktikailag fegyelmezettebb Szenegál, de Lengyelország támadójátéka alapján joggal pályázik a csoportelsőségre.

Ugyanakkor gyenge pontjai is vannak e remek válogatottnak. Szczęsny a Juventusban Buffon mögött elvétve kapott lehetőséget és a hibákra is hajlamos, így nem biztos, hogy őt kellene védetni a tornán. A Monaco és a válogatott védelmének vezére, Glik megsérült és könnyen lehet, hogy ki kell hagynia a Vb-t. A középpálya motorja, Krychowiak két idény óta „nem találja” sevillai formáját így az oly fontos labdaszerzés és középpályás védekezés terén lehetnek problémái a lengyeleknek. Lewa cseréje, Milik többet volt sérült az elmúlt egy évben, mint egészséges.

Mindezen, fentebb vázolt gyengeségek ellenére e sorok írója a nyolcaddöntőbe várja Lewandowskit és társait, ha képesek megismételni franciaországi teljesítményüket. Persze ehhez szükséges, hogy a válogatott első számú gólfelelősénél átszakadjon a „gólzsák”: a nemzetközi tornákon Lewának csak 1 gól a termése nyolc mérkőzésen. Mindazonáltal a Bayern centerének góljai mellett is a középdöntőben már bravúrra lesz szükség, hiszen Anglia vagy Belgium jöhet szembe ellenfélként. A legkényelmesebb nekünk, dőljünk hátra és buzdítsuk Közép-Európa képviselőjét!

Szerző: Törék Csaba

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.