Egyedülállóak vagyunk - interjú Aranyi Péterrel

Létrehozás: 04/07/2013 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Nem tagadom, ez egy szubjektív interjú, mivel Aranyi Pétert a középiskola óta legjobb barátomnak mondhatom.

Aki ismeri, tisztában van vele, hogy már tizenévesen a média és a színjátszás világa egyformán vonzotta őt: már az érettségit megelőző években az iskolaújságnak, továbbá az amatőr színjátszótársulatoknak egyformán lelkes és oszlopos tagja volt. A Kodolányi János Főiskolán (2004-2009) írt a Kodolányisok Világába, továbbá a főiskola online magazinjába, az Albamag.hu-ra. A Duna TV-s szakmai gyakorlat után az online újságírás jelentette számára a kibontakozást. Jelenleg a közép-európai identitástudat népszerűsítését felvállaló Melano.hu főszerkesztője. A tematikus híreket gyűjtő online sajtóorgánum megjelenése év elején teljesen megújult. Ebből az alkalomból az eddig elért eredményekről és a kitűzött célokról beszélgettünk.

Hogyan született meg az ötlet, hogy épp egy ilyen tematikájú sajtóorgánumot indíts?
Azt követően kezdtem el gondolkodni egy hiánypótló magazin indításán, miután 2008 telén befejeztem szakdolgozatomat. Akkor azonban még nem tudtam, hogy pontosan milyen irányba induljak el. Mivel ekkoriban már túl voltam néhány lengyelországi, csehországi és szlovákiai utazáson úgy éreztem, vannak már olyan témák, amelyekről a hazai sajtóban még alig lehet olvasni. A magazin konkrét ötlete 2009 márciusában, egy dél-csehországi kávézóban született meg. Megírtam az első rovattervet, azonban úgy döntöttem, hogy egyelőre nem húzok éles határokat a magazin profilját illetően. Vártam, hogy elinduljon az egész folyamat és nem zárkóztam el azoktól az ötletektől, amelyekhez mások ragaszkodtak.

Miért éppen ezt a nevet választottad a magazinnak?
Arra gondoltam, hogy olyan névre van szükség, amelyet jelentéssel lehet megtölteni. Felírtam 4-5 variációt egy listára, a Melano volt az egyik. Elküldtem egy ismerősömnek a listát, nem akartam egyedül dönteni ebben. Nem tagadom, volt bennem egy kis elfogultság a név iránt, titkon ezt gondoltam befutónak, de igazán az lepett meg, hogy ő is szinte gondolkodás nélkül erre bökött rá. Ezen a vonalon indultunk el, szép lassan felépítettük az egészet. Az első megjelenés hivatalosan 2009. július 23-ára tehető.

A Melano profilját megismerve, arra jöttem rá, hogy a Melano olyan, mint Te! Végignézve az állandó rovatokon, az irodalom, a színjátszás, a színház világa vagy különösen Lengyelország, a térség bemutatása, ha ezeken végigtekintek, azt látom, hogy abszolút te állsz e mögött, egyedi a honlap felépítése!
Ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy túlságosan magamra gondolok. Való igaz, ha olyan ember néz rá a magazinra aki ismer, joggal mondhatja azt, hogy gyakorlatilag abból csináltam valamit, ami érdekel. De ezen nincs mit vitatni. Amikor le kellett adni a rovattervet, olyan témákat találtam ki, amiről tudtam, hogy tudunk róluk írni. A „középeurópaiságról" írni kicsit szélmalomharcnak bizonyult eleinte, mert évekkel ezelőtt még nem érdekelte a magyarokat ennyire Közép-Európa. Tény, mostanság már kicsit változott a dolog, de évekkel ezelőtt nagyon rizikós volt olyan honlapot indítani, amely lengyel, szlovák, meg cseh hírekről szól. Sokszor azt mondták, minek ennek külön felületet adni, elég ha egy nagyobb online médium beépíti a saját rovatrendszerébe és mellékelten publikál róla. Én meg azt mondom, hogy nekünk ez a fő profilunk, mi ebben vagyunk jók. Nekünk ez olyan identitás, mint a finneknél vagy a svédeknél a skandináv lét. Ennek nálunk is lehet tartalmat adni, hiszen mi is egy tömbben élünk!  Több érv szól amellett, hogy csináljuk, mint ellene, ezért nem szabad ezt abbahagyni.

Milyen kitörési lehetőségeket látsz, milyen utakat, irányokat a Melano számára? Hogy lehet még több olvasó érdeklődését felkelteni?
Ha nagyobb olvasottságot akarnánk, biztos hogy a bulvár témák felé kellene elmozdulni. Biztos vagyok benne, hogy sokkal több szexről kéne írni. Ez nagyon vékony jég, látszólag nagy olvasottságot ad, de abban a pillanatban, amint más felé indulsz el, akkor borul, mert az ilyen tartalmakat kereső olvasótábor nem szereti a kísérletezést. Egyébként meg nagyon sok ilyen médium van már! Kitörési pontként a minőségi információszolgáltatás felé való elmozdulást látom. Ha történik valami, mi legyünk az elsők, akik hírt adnak róla, de fontos az is, hogy olyan tartalmakat állítsunk elő, ami nincs meg másnál. Ez nem új gondolat, már a kezdetektől fogva erre törekszünk. További lehetőség lehet, ha sikerül az oldalt több nyelven is elérhetővé tenni. Ez régi álmom, bízom benne, hogy megvalósul.

Az eddig elmondottak mellett milyen pozitívumokat emelnél ki, ha össze kéne állítani a Melano mérlegét? Mi az, amire büszke vagy?
Amire büszke vagyok, hogy nagyon sok olyan személyiség adott interjút nekünk, akikre mindenki felkapja a fejét: készítettem interjút Harcsa Veronikával, Zsédával, de elfogadta a felkérést Finnország egyik legkeresettebb énekesnője, Anna Abreu is. Beszélgettem emellett Anna Eastedennel finn színésznővel, akit a hazai közönség a Burjánzó szerelmek háza című filmből ismerhet. Illetve, több apró sikerre is büszkék lehetünk: készítettünk egy cikket a Kis vakond alkotójáról 90. életévének betöltése alkalmából, ami megjelent a 168 órában is. Emellett a vendeg.hu is hivatkozott forrásként a Melanora, amikor beszámoltunk arról, hogy prágai a világ legszebb luxushotele. Mindezek mellett a Világgazdaság is vett már át tőlünk hírt az osztrák munkajogi törvények változásával kapcsolatban. Hiteles sajtóorgánum vagyunk és amíg rajtam múlik, az is maradunk. Nem vagyunk kicsik, megvan az a helyzeti előnyünk, hogy a magunk épülésére csináljuk ezt az egészet. Egyedülállóak vagyunk, ennek ellenére nem kényelmesedhetünk el, mindennap meg kell harcolnuk az olvasók figyelméért.

Zárásként azt kérdezném, mit tudsz mondani a látogatottságról?
Úgy néz ki, hogy sok magyar olvasónk van, persze a szomszédos országokból is. Alapjában véve elég sokrétű az életkori összetétel: a huszonötös korosztálytól a negyvenes korosztályig terjed. Ami a nem szerinti megoszlást illeti, eleinte a férfiak olvastak minket, de mára ez kiegyenlítődött. Kialakult egy visszatérő, viszonylag állandó, stabil olvasótábor, akik hol aktívabbak, hol nem. Remélem, hogy mindez csak pozitív irányban változik a jövőben.

Készítette: Pozsonyi Ferenc

Tags: 
Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.