Emléktáblát avatott a finn mezőgazdasági miniszter Iszkaszentgyörgyön

Létrehozás: 04/03/2012 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Emléktáblát avatott Finnország itteni nagykövetségének néhai székhelyén, Iszkaszentgyörgyön Jari Koskinen finn mezőgazdasági miniszter és Jari Vilen nagykövet. A táblát az Amadé-Bajzáth-kastély falán helyezték el.

Jari Koskinen, aki kedd délelőtt megbeszéléseket folytatott magyar kollégájával, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel Budapesten, az iszkaszentgyörgyi emléktábla délutáni leleplezésekor úgy fogalmazott: "legyen ez az emléktábla jele annak az évszázadok óta fennálló barátságnak, amely a két nép között fennáll, és annak a támogatásnak jele, amelyet egymásnak adtunk a történelem folyamán”.

A második világháború idején, a budapesti bombázások elől menekülve 1944-ben a finn nagykövetség néhány hónapig az iszkaszentgyörgyi kastélyban működött. Miután 1944. szeptember 19-én megkötötték a szovjet–finn fegyverszüneti egyezményt, a nagykövetség elhagyta Iszkaszentgyörgyöt.  Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal. A kastély 1800-ban Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába, majd 1870-ben házasság révén a Pappenheim grófok birtokába került, 1904 és 1909 közötti jelentős átépítése gróf Pappenheim Siegfried nevéhez kötődik.

A Pappenheim család egészen a második világháború végéig birtokolta a kastélyt. Ezt követően kórház, menekültszállás, üdülő, illetve munkásszálló működött az épületben, amely az 1960-as években a helyi tanácsé lett, ide költöztek a legfontosabb községi hivatalok. Jelenleg a kastély az állam tulajdonában van, kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.; az épület egyik szárnyában működik a helyi általános iskola.

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.