Ezen a héten éppen hunok vagyunk

Létrehozás: 08/07/2020 - 12:23
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Human Genetics nemzetközi tudományos folyóiratban a vaskori ázsiai hunok genetikáját vizsgáló publikáció szerzőinek megállapítása alapján az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal.

Mindezt a Magyarságkutató Intézet közölte az MTI-vel. A közlemény a július 30-án megjelent tanulmány kapcsán kiemelte, hogy "a nemzetközi eredmények erősítik a Magyarságkutató Intézet kutatóinak téziseit". A részletekről közölték, hogy a publikációt jegyző Christine Keyser és kutatótársai 52 csontmaradványt vizsgáltak a Közép-Mongóliában feltárt Tamir Ulaan Khoshuu temetőből.

A temetőt - folytatták - az ázsiai hun korban használták "Krisztus születésének ideje környékén". A publikációban a genetikusok leírják a temetőben kimutatható rokoni viszonyokat, amelyekből a társadalmi szerveződésekre következtetnek - ismertette a Magyarságkutató. A kommüniké szerint a szerzők kutatásukat kiterjesztik arra, hogy az ázsiai hun minták, mely más archaikus mintákkal mutatnak genetikai kapcsolatot. "Az adatbázisban való keresés alapján közös férfi ágú haplotípust írnak le két ázsiai hun minta és III. Béla (1172-1196) örökítőanyagával" - írták. Mint hozzátették, két másik ázsiai hun lelet a székesfehérvári bazilikában feltárt II/54 jelzésű mintával mutat genetikai kapcsolatot. Négy ázsiai hun minta esetében a honfoglaláskori magyarokkal mutatnak ki hasonló haplotípust a szerzők.

Ezek alapján a szerzők kiemelik - hívta fel a figyelmet a Magyarságkutató Intézet -, hogy az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal. A Neparáczki Endre és munkatársai által korábban kimutatott hun, avar, honfoglaló magyar férfi ágú genetikai vonal nagy valószínűséggel az ázsiai hunokra vezethető vissza.

A közlemény megállapította, hogy ezen adatok megerősítik a 18. század óta vitatott tézist, miszerint az európai hunok az ázsiai hunok leszármazottjai. Tehát néhány ázsiai hun apai és anyai vonal is visszavezethető egy közös ősre, amely megtalálható az európai hunokban, az avarokban, a mongolokban, a honfoglaló magyarokban és a Turul-dinasztiában (Árpád-házi dinasztiában). "Ez a megállapítás támogatja, hogy ezen népeknek közös szkíta-szibériai őseik lehettek" - zárták közleményüket.

Mi az, hogy hun?

Bár nagyon szépen hangzik a fenti információ cunami, azért nem lehet rámondani valakinek a csontvázára, hogy ő hun volt. A kínai forrásokban hiung-nu néven emlegetett ázsiai hunok eredete tisztázatlan. A történeti embertan módszereivel sem lehet önálló népként kimutatni őket. A különböző népek Eurázsiában évezredek óta keveredtek egymással, az egyes embertani típusok nem azonosíthatók népekkel, amint népek sem jellemezhetők anthropológiai jegyek alapján. Elkülönítésük a régészeti leletek alapján sem lehetséges. Végül a források tanúsága is egyértelmű: egyetlen írásos adat sincsen, amelyik akár a legcsekélyebb mértékben is megengedné a feltételezést, hogy a hunok továbbéltek volna. Sőt, ami hiteles információ a tudomány rendelkezésére áll, az éppenséggel azt mutatja: a sorsdöntő csatában elszenvedett vereségük után a maradék nép elköltözött (Forrás: Kenesei István).

Egyébként pedig nehéz követni, melyik héten hova tartozunk. Július elején azt közölték. hogy az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt. Két hét múlva meg Kurultájt rendeznek, ahol meg a magyar nép éppen türk tudatú lesz. Már csak idő kérdése, mikor írják át a történelem könyveket, hogy az Oszmán Birodalom valójában csak pusztán a rokonság ápolására jött ide. És az adót csak azért szedték, hogy ne kelljen a drága magyaroknak ilyen hétköznapi ügyekkel foglalkozniuk.

Visegrádiak: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink