Ezermester férfiak a ház körül

Létrehozás: 10/29/2019 - 21:07
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A férfiak szerszámokhoz való kötődése egészen a kőkorszakig nyúlik vissza az időben, az ’ügyes embernek’ nevezett homo habilis már gyakorlott eszközkészítőnek-és használónak számított.

Vegyük sorra, hogy az azóta eltelt kétmillió év alatt mi lett az utódja a kőbaltának és marokkőnek, milyen kifinomult eszközöket használnak napjaink ezermesterei? A jó szakember aranyat ér, de manapság olyan megbízható szakit találni, aki becsületesen elvégzi a felvállalt munkát, pláne belátható időn belül, már-már maga a csoda. Azonban ha van a közvetlen környezetben egy szerelő vénával megáldott férfi, akit nem hoz zavarba a csöpögő csap, vagy egy rögtönzött székláb javítás, szívesen barkácsol és mindig lapul az autója csomagtartójában egy kombinált szerszámkészlet minden eshetőségre, akkor többé nincs miért aggódni. 

Ha az előbbiekben magadra ismertél, de hiányos az eszköztárad, vagy még csak kacérkodsz a gondolattal, hogy meglepd magad egy jól összeállított szerszámkészlettel, akkor olvass tovább.

Milyen szerszámokra lehet szükséged a háztartási és ház körüli szerelésekhez? A szerelésben jártas multifunkcionális férfi elengedhetetlen felszerelése a jól összeállított szerszámkészlet. 

#Csavarhúzó
Igazán férfias egy hagyományos csavarhúzóval és egy kis csavarlazítóval nekiesni az ezer éve berozsdásodott csavaroknak, de amióta léteznek akkus csavarhúzók többfunkciós, cserélhető bitfejekkel, azóta senkinek nem csöpög az izzadság a homlokán emiatt. 

#Kalapács
A cikket a kőbaltával indítottam, és máris elérkeztünk mai megfelelőjéhez a kalapácshoz, amely minden háztartásban és házkörüli munkában alapfelszereltség és nélkülözhetetlen. Szerszámaink kiválasztásakor a hosszú élettartam elengedhetetlen feltétele a kiváló minőség.

#Villáskulcs – csavarkulcs
A csavarkulcs a csavaranyák és hatlapú fejescsavarok meghúzására szolgál. Két formája van: villáskulcs és csillagkulcs, az utóbbi teljesen körülöleli a csavart, a villás viszont csak egy részét. Eszerint a következő verziók léteznek még: csillag-villáskulcs, kettős villáskulcs, kettős csillagkulcs. A csavarkulcsok mérete a csavarokéhoz igazodik, a villáskulcsok feje pedig 15 fokos szögben van elfordítva a csavar meghúzásához, a csillagkulcsok belső fogazata dupla hatszög alakú.

A racsnis csillagkulcs esetében a racsni arra való, hogy az egyik irányba forgatva húz a kulcs, a másikba viszont nem. A szerkezet terhelhetőségével a csavarok munkaigényes meghúzása így jóval egyszerűbbé válik.

#Kombinált fogó
A kombinált fogó 3 in 1, azaz a csípőfogó, a laposfogó és a franciakulcs egyesítése, drótok elvágáshoz és csavarfejek rögzítésére egyaránt alkalmas kompakt szerszám.

#Imbuszkulcs
Az imbuszkulcs olyan imbuszcsavarok szerelésére alkalmas, amelyek feje hatszögletű lyukkal rendelkezik. A forma előnye a hat érintkezési sík a csavar és a csavarhúzó között, nagyon kisméretű vagy fej nélküli csavaroknál is használható, és a csavar az imbuszkulcs segítségével behelyezhető a furatba. 

#Mérőszalag
A karbantartási és szerelési munkákhoz nem hiányozhat a mérőszalag, ahhoz, hogy mindenről meg tudjuk mondani, hogy mekkora, milyen széles, magas és hosszú. Különböző méretekben elérhető, de a ház körüli teendőkhöz elegendő a 3 vagy 5 méteres hosszúságú.

#Vízmérték
A vízmérték egy mérő-és szintező műszer, segítségével megállapítható, hogy az adott felület a vízszinteshez vagy a függőlegeshez képest hogyan helyezkedik el. Különböző kivitelben készülnek a felhasználásnak megfelelően. Legfontosabb alkatrésze egy enyhén ívesre hajlított üvegcső, benne sárgára festett etilalkohollal és egy kis légbuborékkal.

Ha kedvet kaptál a szereléshez és úgy gondolod, hogy ezekre az alapszerszámokra szükséged lehet az otthonodban, akkor a megbízható helyről beszerzett felszereléseddel költséghatékonyan élvezheted a saját kezűleg elvégzett munka örömét.

 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink