Finnugor Kulturális Főváros kerestetik!

Létrehozás: 04/19/2014 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az ELTE Bölcsészkarának Finnugor Tanszékén tartották meg kedden a Finnugor Kulturális Főváros 2015 pályázati feltételeiről szóló sajtótájékoztatót.

 

Három szervezet – Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN); finn Rokonnépek Barátai Egyesület (Sukukansojen Ystävät ry) és az észt U-Turn – közös felhívására ettől az évtől kezdve magyar falvak és városok is jelentkezhetnek e cím elnyeréséért.

Amint azt Sampsa Holopainentől, a MAFUN elnökétől megtudtuk, a kezdeményezés célja a finnugor népek közötti kulturális kapcsolatok élénkítése. A finnugor identitástudat erősítésére számos projektet indított be az elmúlt években a MAFUN és a vele együttműködő civil szervezetek. Ezek sorába illeszkedik a Finnugor Kulturális Főváros pályázat, melynek ötlete 2011-ben született meg és tavaly választották ki az első települést, az udmurtok által lakott Sztarije Bigit.

A tapasztalatokról a MAFUN Finnugor Kulturális Főváros bizottságának elnöke, Oliver Loode számolt be. Szerinte már most számos pozitív kulturális és gazdasági hatás érzékelhető a címet elnyerő Sztarije Bigiben: „Ilyen a turizmus növekedése, valamint az a számtalan civil kezdeményezés, melyek segítségével ez a csodálatos udmurt falu felkerülhet a finnugor világ térképére”. Az udmurt település több mint 20 rendezvény megszervezését vállalta a 2014-es évre, melyek egyike a Magyar Nap volt, melyen fellépett a moldvai csángókat képviselő Csürrentő zenekar is. Eddig óriási érdeklődés kíséri a programokat, melyet jól tükröz, hogy a január 28-i nyitóünnepségen 250 érdeklődő vett részt. A rendezvénysorozatról a helyi orosz média is beszámolt. A programsorozat kiemelt eseménye a júliusban megrendezendő Finnugor Kulináris Fesztivál lesz.

( Balról jobbra: Simo Kantele, Sampsa Holopainen, Aranyi Péter)


Mivel az oroszországi Föderációból került ki a győztes pályázó, ezért idén e térségből az udmurtokat képviselő település nem szállhat be a versenybe, ugyanakkor Magyarországról – a fővárost leszámítva – bármelyik kistelepülés, város és megyeszékhely megmérettetheti magát. Előnyt jelent az elbírálásnál, ha a jelentkező minél nagyobb régiót képes lefedni és minél szélesebb és sokszínűbb a programkínálata. Május 31-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok és a civil szervezetek, a benyújtott pályázatok közül egy zsűri választja ki a három legígéretesebb pályázatot, melynek benyújtói augusztusban bemutatkozhatnak a nyilvánosság előtt, majd október 18-án, a Rokon Finnugor Népek Napján, Sztarije Bigiben jelentik be a győztes települést.

A jelentkezéseket orosz és angolul lehet elküldeni a www.uralic.org weboldalon található e-mail címre. A zsűri magyar tagja, Aranyi Péter szerint „már csak azért is érdemes jelentkezni, mert közösségteremtő erejű lehet egy győztes pályázat. Mi itt csak bíztatni tudjuk a magyar településeket, hogy jelentkezzenek a Finnugor Kulturális Főváros cím elnyerésért!"

A sajtótájékoztató szervezői fontosnak tartották kiemelni, hogy a meghirdetett pályázat mellett jelentős eseménynek ad otthont a jövő évben Magyarország, hiszen a 31. IFUSCO (International Finno-Ugrist Students’ Conference) Pécsett lesz megrendezve! A Nemzetközi Finnugor Diákkonferenciát 1984 óta tartják meg minden évben. Jellegzetessége, hogy az egyetemi diákság hivatalos szervezetek segítsége nélkül szervezi meg a finnugorisztika e nemzetközi seregszemléjét. Pécs második alkalommal nyerte el a rendezés jogát (Budapesten háromszor, Szegeden egyszer tartották meg).

Szerző: Törék Csaba

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.