Adunk pár tippet, hogy ne csak boldogságban, de egészségben is gazdag legyen a Valentin-nap!
A halálozások negyedének a helytelen táplálkozás az oka
A State of Health in the EU 2021-es felmérése szerint Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A születéskor várható élettartamban is az uniós sereghajtók között vagyunk, míg az EU-ban 2019-ben átlagosan 81.3 évet éltek az emberek, addig hazánkban csak 74.3-et.
Magyarországon a túlsúly és az elhízottság népegészségügyi probléma, a lakosság negyedét érinti, amire részben magyarázatként a helytelen táplálkozási szokások szolgálnak. A felmérés szerint hazánkban a felnőttek 45%-a nem fogyaszt naponta gyümölcsöt, és 55%-uk említette, hogy nem eszik naponta zöldséget sem - ez utóbbi arány nagyobb, mint a legtöbb uniós országban. Ezek után aligha meglepő, hogy Magyarországon 2019-ben az összes haláleset 25%-a táplálkozási kockázatok miatt következett be, ami szintén meghaladja az uniós átlagot.
Mit tehetünk, hogy két szerelmes szív minél tovább dobogjon?
Nos, ha a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát szeretnénk csökkenteni, érdemes az olyan unalomig ismételt, mégis életminőség-javító, és életmeghosszabbító tanácsokat megfogadni, minthogy: járjunk el évente szűrővizsgálatokra, sportoljunk rendszeresen, ne dohányozzunk, ne vigyük túlzásba az alkoholt, és persze próbáljunk meg egészségesen étkezni.
Ez utóbbi kapcsán jöjjön pár hasznos tipp a MyFarm csapatától, akik vidéken öt kertben termesztenek zöldséget és gyümölcsöt, és az ezekből összeállított vegyszermentes, háztáji termelő kosarakat szállítják házhoz Magyarország szerte, főleg nagyvárosokban. Küldetésük az egészséges zöldségek-gyümölcsök népszerűsítése. Ha vásárlóik jól beraktároztak a tavaly nyári, őszi kosarak tartalmából, akkor náluk a fagyasztóládák mélyéről vagy a spájzból is előkerülhet számos olyan zöldség (spenót, sóska, cukkini, petrezselyem, zeller), amely kiváló, egészséges alapanyagként szolgálhat akár egy gyertyafényes, romantikus Valentin-napi vacsorához vagy annak előételéhez. De ugyanezeket az alapanyagokat természetesen boltban is beszerezhetjük.
Anna és Levente sáfrányos zöldséges paellát készít
Nem csak az egészségtudatos vásárlók, de a MyFarm kertgazdái számára is fontos, hogy Valentin-napon is szívkímélő falatok kerüljenek az asztalra. Balatonberényi gazdáink, Dalmadi Anna és Kollár Levente a csúcsgasztronómiában is igazi kuriózumnak számító sáfrány termesztésével vívták ki maguknak a hazai gasztrocéna elismerését. Kilenc éve alkotnak egy párt, és nekik nem csak Valentin-napon szempont, hogy finom, egészséges étel kerüljön az asztalra.
"Februárban nálunk már javában zajlanak a kert előmunkálatai, van teendőnk bőven, ezért a Valentin-napra is inkább a dolgos hétköznapok egyikeként tekintünk. Ezzel együtt egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen alapanyagokból készítünk laktató ételt. A sáfrány ilyenkor nálunk még zöldell, javában növeszti a leveleit. Mi a spanyolok nemzeti eledelét, az otthon is könnyedén elkészíthető zöldséges paellát, ami a sáfránytól kapja meg jellegzetes sárgás színét, ajánljuk Valentin-napra. A sáfrányt afrodiziákumként (vágyfokozóként) is számon tartják, így ennek is lehet Valentin-napi relevanciája. Önmagában akár teaként is fogyaszthatjuk, de fűszereként is tekinthetünk rá"- hívta fel a figyelmet Dalmadi Anna.
A sáfrány egyébként nem csak kiváló ételízesítő, de bizonyítottan szívbarát is, ugyanis a benne megtalálható antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megakadályozzák az úgynevezett plakkok berakódását, megelőzve ezzel olyan betegségek kialakulását, mint az agyvérzés és a szívinfarktus.
A recept pedig végtelenül egyszerű: egy nagy serpenyőben olívaolajon pároljuk üvegesre a finomra vágott hagymát és zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk meg kissé, majd öntsük fel 1 liter vízzel és adjuk hozzá az előzetesen beáztatott sáfrányt. Amíg a rizs megfő, egy másik serpenyőben hevítsünk közepes lángon olívaolajat. Adjuk hozzá a kaliforniai paprikákat, cukkinit, paradicsomot és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg pirospaprikával. Pároljuk roppanósan puhára. Amikor a rizs már majdnem elkészült, keverjük hozzá a párolt zöldségeket. Fedjük le még pár percre, hogy a rizs teljesen megfőjön, és a zöldségek íze jól összeérjen vele. Tálaljuk a paellát friss petrezselyemmel megszórva, citromszeletekkel díszítve.
És jöjjön még két szívbarát MyFarm-receptet Valentin-napra!
A spenót talán az egyik legmegosztóbb zöldség, hazánkban még mindig kevesen vannak, akik előszeretettel fogyasztják. Pedig kiváló magnézium és káliumforrás is, ez a két ásványi anyag ugyanis az egészséges vérnyomás egyensúlyban tartásában játszik szerepet. Érdekesség, hogy Popeye, a tengerész mesehősnek köszönhetően az 1930-as években, az USA-ban körülbelül 30%-kal nőtt a spenót népszerűsége. Popeye - a XX. század első amerikai gasztro influenszere - felhelyezte a dobogóra a spenótot a gyerekek kedvenc ételei versenyben, melyet csak a pulyka és a fagylalt előzött meg csaknem egy évszázada a tengerentúlon.
Amennyiben egy tápláló, zöldekben gazdag vacsorát dobnál össze, akkor a spenótos pogácsa előételként kiválóan megteszi hozzá.
Aki rendszeresen eszik cukkinit, az ezzel akár a szívbetegségeket vagy az agyvérzést is megelőzheti. Egy tudományos kísérletben,a mit 2018-ban publikáltak, 29 103 férfit figyeltek meg 31 éven keresztül. A kutatók arra jöttek rá, hogy azoknál, akiknek magasabb volt a béta-karotin szintjük, kevesebb eséllyel alakult ki szívbetegség vagy agyvérzés. A cukkini pedig szuper béta-karotin forrás. Amellett, hogy a zöldség rengeteg vizet tartalmaz, egy darab cukkiniban átlagosan 2 gramm rost is található, ami felgyorsítja az emésztést is.
A MyFarm cukkini ropogósa könnyű és gyorsan elkészíthető étel, ideális étvágyfokozó.
Jó étvágyat és meghitt Valentin-napi pillanatokat kívánunk!
A fotók forrása: MyFarm & Kaboompics (Pixabay.com)