Hónapokon belül elindulhat a V4 adományvonal

Létrehozás: 03/30/2018 - 11:48
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Néhány hónapos előkészület után elindulhat a V4 Adományvonal, amelyen keresztül Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia polgárai a visegrádi négy ország bármelyikének területén katasztrófa esetén támogathatják a rászorulókat.

 

Minderről Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be. Az államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a másik három tagállam kormánya abszolút pozitívan fogadta az igazi szolidaritással kapcsolatos magyar felvetést. Jelképesnek nevezte, hogy az egy-két eurós támogatásokra tervezett adományvonal 1335-ös száma megegyezik a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó visegrádi találkozójának évszámával. 

Hozzátette: az igazi szolidaritást a bajba jutottakkal a helyben segítés jelenti, legyen szó egy katasztrófa áldozatairól vagy akár a közel-keleti keresztényekről. Az EMMI államtitkára elmondta: a másik három visegrádi államban még nincsen olyan kiforrott egységes rendszere a nemzeti adományvonalnak, mint Magyarországon, ezért is vesz igénybe hónapokat, amíg a karitatív szervezetek, a távközlési szolgáltatók és a bankszektor szereplői kialakítják a rendszert.

Varju Krisztina Dóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa kiemelte, hogy az adományvonal a visegrádi együttműködés új dimenzióját jelenti. Hangsúlyozta, hogy a V4 nem csupán azon diplomáciai és politikai események kerete, amelyekből Magyarország kilenc hónapja kezdődött soros elnöksége idején csaknem háromszázat tartottak. Hozzátette, soha nem volt ennyire fontos a négy állam együttműködése, mint kihívásokkal teli napjainkban, és közös célként, stratégiai érdekként említette meg, hogy hosszú távon is sikeres, versenyképes és biztonságos Közép-Európát építsünk. Mára a visegrádi csoport az Európai Unió keretein belül működő legsikeresebb és legszorosabb regionális együttműködési keret. 

Forrás: MTI

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.