Így lehet stresszmentesebb a főzés

Létrehozás: 08/09/2022 - 16:42
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Egy-egy főzéssel átlagosan több, mint három óra megy el. Kitaláljuk, mi legyen az ebéd, sorbanállunk a boltban, hazacipeljük a bevásárlást, aztán előkészülünk a főzéshez.

A hozzávalók egy része mégis a kukában landol, pedig kis tervezéssel a pazarlást könnyen meg lehet előzni. Ebben segít egy új magyar startup: a HAMM friss, termelői és kimért alapanyagokat szállít házhoz receptekkel együtt.

2022. júliusában elindult a HAMM, ami átveszi a recepttervezés, bevásárlás és előkészítés terheit. “Missziónk a stresszmentes és tudatos főzés népszerűsítése” – mondta Fekete Orsi, a vállalkozás stratégiai vezetője. Azzal, hogy az otthonunk kényelméből online intézzük a bevásárlást, nemcsak a pazarlás ellen teszünk, hanem pénzt és időt is spórolunk, közben pedig új, változatos és egészséges ételeket próbálhatunk ki.

A receptdobozba a kiválasztott receptek előre kimért hozzávalói kerülnek, így biztosan minden alapanyagot felhasználunk a főzés során, nem marad konyhai maradék. “Ha például egy új receptet szeretnék kipróbálni, nem kell megvennem egy egész üveget egy exotikusabb hozzávalóból, mert a receptdobozban pont azt a 20 ml-t kapom meg, amire szükségem lesz” – fejtette ki Orsi.A vásárlók a honlapon séfek által összeállított receptek közül tudnak választani, amik között találnak villámrecepteket, mentes és vegán fogásokat, családi kedvenceket, és a világ különböző tájainak ízeibe is belekóstolhatnak. A HAMM-nál törekednek a szezonalitásra, ezért a receptek hetente frissülnek, és a friss alapanyagokat helyi termelőktől és kereskedőktől szerzik be a leadott vásárlói rendelések után. Így nemcsak a háztartásoknál, de a HAMM-nál sem keletkezik felesleges élelmiszermaradék, és a hozzávalók fagyasztás vagy hosszas polcon állás nélkül érkeznek házhoz.

“Igyekszünk minél környezetbarátabb megoldásokat találni a csomagolásra is” – emelte ki Veress Tamás, ügyvezető. “Arra is van lehetőség, hogy a csomagolóanyagokat a következő rendelésnél a futár visszavegye, hogy újrahasznosítsuk.” – tette hozzá Tamás. Az alapanyagok frissentartásához innovatív technológiát használnak: a receptdobozt természetes gyapjúval bélelik ki és jégakkuval töltik meg, hogy a szállítás során hűtve maradjon a tartalma.

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink