Így ugrott az élre a Ferencváros

Létrehozás: 11/24/2019 - 17:40
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Ferencváros az OTP Bank Liga 13. fordulójában a tabella 11. helyén álló Zalaegerszeget fogadta. A Fradi számára a mérkőzés kimenetele egyáltalán nem volt lényegtelen.

 

Továbbra is kiegyenlített az NB1 első helyéért folytatott harc, hiszen a Ferencváros és MOL Fehérvár FC mellett a Mezőkövesd is küzd az őszi elsőségért. A székesfehérváriak ugyanakkor a Puskás Akadémia ellen 1-3-es vereséget szenvedtek el odahaza, így a Fradi számára megnyílt az út, hogy élre ugrojon a fordulóban. Az FTC meccse előtt ugyanis a Mezőkövesd vezette a tabellát 27 ponttal, a Ferencváros pedig 26 ponttal rendelkezett. 

Ünnepélyes hangulat 

9123 fő látogatott el vasárnap a Ferencváros - Zalaegerszeg meccsre és a kezdés előtti perceket a szokásonál ünnepélyesebb hangulat járta át. Bár önmagában az sem utolsó látvány, amikor a Fradi sas berepül a pálya közepére, a szurkolók rendhagyó módon a kezdő sípszó előtt a Fradi férfi vízilabda csapatával is találkozhattak. A vízipólósok ugyanis megmutatták a közönség Bajnokok Ligája-serlegüket, amelyet ebben az évben, a sorozat történetben először hódítottak el. A hazai szurkolók tapssal és "Szép volt fiúk" rigmussal hálálták meg a vízilabda csapat erőfeszítéseit. Közvetlenül a mérkőzés előtt fontos mérföldkövet ünnepelhetett  a Fradi-tábor: Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója emlékplakettet adott át Leandro de Almeida, a Ferenváros brazil hátvédjének, aki az előző hazai találkozón, a Ferencváros - Mezőkövesd mérkőzésen léphetett pályára 200. alkalommal a zöld-fehérek együttesében. A találkozó tehát nemcsak emelkedett, hanem sportszerű légkörben kezdődhetett el, mert a kezdőrúgás előtt a két szurkolótábor egymást éltette.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Fradi komolyan gondolja idén is a bajnoki cím megszerzését, mint az a tény, hogy annak ellenére erős kerettel lépett pályára, hogy a ZTE jelenleg kiesőhelyen áll a bajnokságban. Rebrov kezdőjében többek között helyet kapott Isael, Tokmac, Blazic, Frimpong és Franck Boli és Dibusz Dénes is. A Ferencváros számára nemcsak azért volt fontos ez a meccs, hogy a tabella élére kerüljenek, hanem azért is, mert lényegében ez volt az utolsó tétmeccsük a november 28-ai Espanyol elleni otthoni Európa Liga meccs előtt.

Gyors gól 

A mérkőzés elején a ZTE birtokolta többet a labdát, azonban az elefántcsontparti Franck Boli a hatodik percben jó kiugratást kapott az ellenfél tizenhatosánál és rövid labdavezetés után Demjén (ZTE) kapujának bal alsó sarkába helyezte a ladbát. A tizedik percben újabb Fradi-támadást követően Devecseri Szilárd buktatta a hazaiak támadóját, ezért sárga lapot kapott és a Ferencváros büntetőt végezhetett el. A tizenegyest Isael rúgta, aki a jobb szélső kapufára helyezte a labdát, amely kifelé pattant, ezért a büntető kimaradt. A két csapat változatlan eredmény mellett folytathatta a játékot. Nem sokkal később a Fradi középpályása, Tokmac vezethette a labdát az ellenfél tizenhatosán belül, majd 5-6 méterről magabiztosan a kilőtte a kapu bal alsó sarkát. Ezzel a 15 percben már 2-0-ra vezetett a Ferencváros és játék képe alapján úgy tűnt, nincs ellenszere a Fradi-hengernek. A 18. percben azonban egy gyors kontra után az FTC egykori játékosa, Radó András került helyzetbe, aki Dibusz Dénes mellett határozottan rúgta a kapu bal alsó sarkába a labdát (2-1). A bekapott gól nem vetette vissza a Ferencvárost, amely továbbra is veszélyesen játszott és sorra dolgozta ki a helyzeteket. 

A 23. percben Isael szöglete után Boli fejelhetett az ötösön belül, de csak a felső lécet találta el. Az onnan visszapattanó labdát ismét kapura küldte, de az újbóli fejes már fölé ment. Néhány perccel később ismét veszélyes helyzetet dolgozott ki a légiós. Isael ugyanis remek labdát adott Bolinak, akit a vendégek csak egy szabálytalansággal tudtak megálltítani. A játékszer azonban visszakerült Isael elé, aki hatalmas bombát eresztett el a ZTE kapu irányába, lövése csak centikkel ment mellé. A 34. percben Tokmac kapott egy szép felívelést, de Demjén (ZTE) olvasta a játékot és gyorsan megszerezte a labdát a tizenhatoson belül. Egy perccel később Tokmac ismét helyzetbe került az ellenfél ötösének vonalában. Mivel a ZTE védői előtte tornyosultak, keresztbe lőtte labdát a kapu előtt, azonban nem volt olyan ferencvárosi érkező aki élni tudott volna a lehetőséggel, ezért maradt a 2-1-es állás. 

A 44. percben a vendégek előtt adódott helyzet: Mitrovic szabadrúgását Isael fejelte ki, majd Stieber húzta kapura a kipattanót, de nem találta el a kaput. A féldőre növelni tudta előnyét a Fradi, mitán Lovrencsics remek passzal hozta helyzetbe Isaelt, aki egy higgadt csel után tisztán lőhette a labdát a bal alsóba az ellenfél tizenhatosán belül. 

Kitartott a lendület 

A két csapat a második játékrészben is lendületes futballt mutatott be és a Zalaegerszeg támadójátéka veszélyesebbé vált. Ebben szerepet játszott az 50. percben végrehajtott csere, amikor az ukrán Holodiuk helyére Ikoba jött be. A Fradi játékán ugyanakkor látszott, hogy szeretné növelni előnyét, ezért továbbra is intenzíven támadott. Az 53. percben Tokmac becselezte magát az ellenfél tizenhatosára, de a lövése elakadt egy védőben, így a Fradi következhetett szöglettel. A sarokrúgás azonban keresztbe elment a játékosok fölött. Három perccel később Dibusz-bravúrra volt szükség, amikor Stieber Zoltán szabadrúgást végezhetett el 20-21 méterre a hazaiak kapujától. A 60. percben ismét veszélyes támadást vezetett a ZTE, az első lövést Dibusz még hárítani tudta, de a kipattantót Bobál Gergely (ZTE) lőtte lesgyanús helyzetből a Fradi hálójába (3-2). 

A 66. percben Tokmac vezetésével négy FTC játékos mehetett három ZTE focista ellenében, ám mielőtt a Fradi támadója kapura tudta volna tenni a labdát, leszerelték. A 70. percben Babati váltotta Radót a ZTE-ben. Négy perccel később Isael (FTC) kapott remek labdát, azonban 16 méteres lövését az egyik zalaegerszegi védő kézzel blokkolta. Bognár Tamás bíró azonban nem ítélt újabb büntetőt. A 75. percben a korábban Radó helyére becserélt Babati fejelhetett szabadon egy bal oldali beadásból, de a labda csak a kapufát találta el. A 78. percben Bobál Gergely indította jól Babatit, aki aztán centikkel lőtte fölé a labdát. A ZTE támadására azonnal válaszolt a Fradi: Isael remek módon ugratta ki a Tokmac helyére beállított Skvarkát, aki megpróbálta Demjén (ZTE) mellett betenni a labdát, de a vendégek kapusa résen volt. A mérközés utolsó 10 percében már kevésbé veszélyes támadásokat vezetettek a csapatok és egy alkalommal még az is előfordult, hogy a fradi egyik játékosa támadás helyett hátrafelé játszotta meg a labdát. A hajrában aztán szabálytalanságok is lassították a játékot, így tulajdonképpen a 4 perces hosszabbítás nagyobb zicces nélkül telt el. 

Értékeltek az edzők 

"Mindig nehéz a válogatott szünet után visszatérni, ilyenkor minden játékos más-más állapotban van. Támadásban jók voltunk vasárnap este is, hiszen három gólt szereztünk, védekezésben viszont van még mit fejlesztenünk. A Zalaegerszeg szerintem jobb annál, mint amit a jelenlegi helyezése mutat" - jegyezte meg a mérkőzés után" - Szergej Rebrov a Ferencváros FC trénere. 

"Ellentétes félidőket láthattunk. Az első játékrészben nem tetszett a játékunk, alapvető védekezési hibákat követtünk el, amik következtében még nagyobb hátrányba is kerülhettünk volna. A szünetben rendeztük a sorokat, közel voltunk a pontszerzéshez, de még egy gólt már nem tudtunk szerezni, csak kapufáig jutottunk. Tovább kell fejlesztenünk a védekezéseinket és a támadásainkat egyaránt, hogy sikeresek legyünk, és elérjük a célunkat" - értékelt dr. Dobos Barna, a ZTE edzője. 

A Ferencváros bátor és kombinatív támadójátékkal megszerezte a három pontot és első helyre ugrott a bajnokságban. Ráadásul úgy vezeti a tabellát, hogy a második Mezőkövesddel szemben kettő, míg a harmadik MOL Fehérvár FC-vel szemben pedig három pontos előnnyel várhatja a következő fordulót. Arról nem is beszélve, hogy eddig egy fordulóval kevesebbet játszott riválisainál. 

Fotók: MTI (Kovács Tamás) 

Szórakozás: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink