Így védd meg a leégéstől babádat kirándulásnál

Létrehozás: 04/19/2021 - 12:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Egy kisbaba bőre sokkal érzékenyebb a felnőttek bőrénél, kevesebb melamin termel, így kevésbé képes természetesen védekezni a napsugárzással szemben.

 

Emiatt különösen gondosnak kell lennünk, ha a tavaszi időben kirándulni vagy nyáron strandolni megyünk gyermekünkkel. Napos időben minden baba esetében fontos a fényvédelem, még akkor is, ha felnőttként pont jól esik az a kis napsütés.

Hogyan védjük a babát a nap sugaraitól?

Legfontosabb a valódi fizikai védelem: tartsuk a babát árnyékban, viseljen könnyű, árnyékoló ruházatot. Amennyiben a baba kedveli, akkor már tavasszal lényeges a sapka hordása, és a ruházata is fedjen le minél nagyobb bőrfelületet. Tavaszi időben pl. lehet rajta harisnya és hosszú ujjú, de a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő vastagságú felső. A babakocsi árnyékolóját kiegészíthetjük könnyű UV szűrős árnyékolókkal. (Nagyon fontos, hogy az extra árnyékolás ne akadályozza a levegőáramlást, főleg nagy melegben.) A parkban válasszuk a fa alatti árnyékos részeket - bár ilyenkor viszont fontos a kullancsok elleni védekezésre is gondolni -, a strandon, nyílt téren pedig felállíthatunk UV-szűrős napozósátrat. 

Idősebb babákat akik már kúsznak másznak netán szaladnak, persze nehéz folyamatosan az árnyékban tartani, ezért más megoldásokhoz kell folyamodnunk. Vízparton az UV szűrős úszódresszek nagy segítséget jelenthetnek. A kéz, az arc és a lábfej védelmére pedig mindenképp szükségünk lesz naptejre, akár már kora tavasztól kezdve.

Az ideális baba naptej: vegyszermentes  és fizikai fényvédős

Ideális esetben a babák érzékeny bőrre miatt alapvetően törekedjünk az aggályos vegyszerek elkerülésére:  a naptej ne tartalmazzon a baba érzékeny bőrét irritáló anyagokat, pl. tipikusan parfümöt, illatanyagot, egyes tartósítószereket vagy színezékeket. 

A másik fontos szempont viszont hogy kémiai vagy fizikai fényvédős naptejet választunk-e. A kémiai fényvédők jelentős része beavatkozik a hormonrendszer működésébe (egyébként ezért felnőttek esetében is javaslom kerülni őket), ami a babák esetében, ahol a bőrfelület/testsúly arány teljesen más, még inkább jelentősebb lehet a hatás. Ez nem valami látványos hatás, hogy keletkezik-e kiütés a kicsin vagy sem, ugyanakkor hosszú éveken át történő használat már érdemben befolyásolhatja hormonrendszerünk működését. 

A fizikai fényvédők apró ásványi darabok, amelyek a naptejben feltapadnak a bőrre és visszaverik, mint egy tükör a fénysugarakat. A fizikai fényvédős naptejek alkalmazásakor ezért a bőrünk fehérnek tűnhet, mivel ezek az ásványi szemcsék ilyen fehérek. Természetesen ezek a fizikai fényvédők sem teljesen veszélytelenek: belélegezva már aggályos összetevők (ezért ne hasznájun spray naptejeket) illetve ha túl aprók, azaz nano méretűek, akkor felszívódhatnak a bőrbe. Véleményem szerint ezért a legjobb, ha a babáknak egy nem-nano, nem spray fizikai fényvédős naptejet váalsztunk. 

Hány faktoros naptejet válasszunk babáknak?

Babák esetében általában az 50-es faktor az ideális, de ne ringasson minket hamis biztonságtudatba. 11 és 15 óra között, ha tehetjük, maradjunk otthon, töltsük az időt egy árnyékos játszótéren és nyílt terepre csak ezen idősávon kívül menjünk. A naptejet rendszeresen kenjük újra, fürdés után pedig minden alkalommal újra felvívendő. Kövesd a javaslatokat és gondtalan és leégésmentes lesz a közös szabadban töltött idő a babával!

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.