Jó hír érkezett a magyar cégekről

Létrehozás: 03/22/2022 - 15:53
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez - tájékoztatta a ManpowerGroup legújabb munkaerőpiaci előrejelzéséről kedden az MTI-t.

Kiemelték: a nettó foglalkoztatási mutató +13 százalékos átlagos értéke 4 százalékponttal elmarad ugyan az előző negyedév +17 százalékos értékétől, de jelentősen magasabb az egy évvel korábbi +2 százalékos szintnél. Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés még az ukrán-orosz háború kitörése előtt zajlott le. Ez a fejlemény egyes szektorokban óvatosabb létszámtervezést okozhat - tette hozzá.

A felmérés szerint a legnagyobb felfutást 35 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektorban várják. Szintén jelentős, 30 százalékos létszámbővülés várható a nagy- és kiskereskedelemben, 20 százalékos az építőiparban, 18 százalékos a gyártásban, illetve 16 százalékos a banki, biztosítási és ingatlan szegmensben. Már a háború kitörését megelőzően is létszámcsökkentést vártak az étterem és hotel szegmensben (-6 százalék), valamint a non-profit szférákban (oktatás, egészségügy, szociális munka, kormányzat).

A legszélesebb körű létszámbővülést Budapesten és a Dél-Alföldön várják. A leginkább visszafogott várakozásokat a Dél- és Közép-Dunántúl területén mérték a felmérés készítői.A ManpowerGroup globális Munkaerőpiaci Előrejelzése világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált országból csupán Görögországban jeleznek előre minimális, 2 százalékos visszaesést.
A közleményben rámutattak: nemzetközi összehasonlításban a +13 százalékos magyarországi kilátások a szerényebbek között, a 40-es lista 31. helyén szerepelnek. Az élen Brazília 40 százalékkal, Svédország, India, Mexikó és Kolumbia 38-38 százalékkal szerepelnek. Szlovákia és Csehország 11-11 százalékos, Lengyelország pedig 5 százalékos munkaerőbővítési kilátásokkal számol.

A ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését; Magyarországon a munkáltatók 515 fős reprezentatív mintáját kérdezték meg.

Forrás: MTI

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.