Magyar szempontból sem utolsó, ki lesz a lengyel bajnok

Létrehozás: 05/30/2017 - 17:12
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Lengyelország kivételével valamennyi visegrádi országban lezárult az első osztályú labdarúgó bajnokság. Ha Legia Warszawa nyer az utolsó fordulóban, akkor megvédheti címét. Így akár Nagy Dominik is aranyérmes lehet.

 

Csehországban már eldőlt a bajnoki cím sorsa, ugyanis múlt hétvégén lejátszották az utolsó mérkőzést az első osztályban. A bajnokságot egy fővárosi csapat, a Slavia Praha nyerte 69 ponttal. Az ezüstérmet a Viktoria Plzeň szerezte meg mindössze két pontra lemaradva a bajnoktól, míg a dobogó harmadik fokára a Sparta Praha ért fel 57 ponttal. A cseh elsőosztályban a negyedik hely is sokat ér: a 49 pontos Mladá Boleslav ugyanis a Spara Prahával együtt indulhat az Európa Liga selejtezőjében. Nem mellesleg a Zlín személyében egy Európa liga csoportkörös indulót köszönhethetünk. Az első két hely pedig Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulást ér a cseh bajnokságban. A gólkirályi címet 30 forduló után a Slavia Praha játékosa, Michal Škoda szerezte meg a Sparta Praha futballistájával, David Lafatával holtversenyben. 

Izgalmas lengyel végkifejlet 

A lengyelországi Ekstraklasa-ban eddig még nem lehetett bajnokot avatni, hiszen nagyon kiegyenlített a bajnokság. Olyannyira, hogy lényegében ezen a héten fog eldőlni, hogy ki lesz az aranyérmes. Így rögtön párhuzamot is lehetne vonni a magyarral, viszont annyi különbség biztosan van, hogy nem beszélhetünk az utolsó fordulóban igazi "aranycsatáról". De lássuk, mi is a szituáció: a jelenlegi első helyezett Legia Warszawa 43 ponttal rendelkezik 36 forduló után. Őt követi a Jagiellonia Białystok 41 ponttal, a harmadik helyet pedig a Lech Poznan foglalja el ugyancsak 41 ponttal. Hogy teljes legyen a kép, a negyedik helyezett Lechia Gdańsk is 41 pontos.

A sorolás úgy hozta, hogy az első helyezett a negyedik helyezettel, míg a jelenlegi ezüstérmes a bronzérmessel találkozik. Ez a két meccs tehát kulcsfontosságú lesz a lengyel bajnokavatás szempontjából. Azt nehéz lenne elképzelni, hogy a Legia Warszawa a vasárnapi mérközésen ne tenne meg mindent a bajnoki címért a Lechia Gdańsk ellen, de ha a fővárosi csapat pontokat veszítene, akkor bármelyik dobogós letaszíthatná a trónról. Sőt, ha vasárnap Lechia Gdańsk nyerne akkor akár lengyel bajnok is lehetne. Persze, mindez csak abban az esetben valósulhatna meg, ha a másik két dobogós kikapna, vagy döntetlent érne el. A Jagiellonia Białystok ráadásul pénteken otthon fogadja a Lech Poznań-t, így hazai pályán még akár meg is verheti azt.

A Melano Magazin tippje szerint ugyanakkor a Nagy Dominikkal felálló Legia Warszawa megvédi bajnoki címét, a Lech Poznan pedig egy győzelemmel az Ekstraklasa második helyén végez. A bronzérmet pedig a Jagiellonia Białystok szerzi meg. A nemzetközi indulások szempontjából a lengyel helyzet hasonló a magyarhoz, vagyis az aranyérmes Bajnokok ligájás, míg az ezüst- és bronzérmes Európa ligás bekerülésért indulhat a selejtezősorozatban. Magyar szempontból nyilván nem mindegy, hogy alakul a helyzet, hiszen ha a Legia Warszawa megőrzi a bajnoki címet, akkor Nagy Dominik személyében talán ismét lesz magyar a Bajnokok Ligája csoportkörben, feltéve, ha a lengyelek bejutnak.  Az Ekstraklasa góllövő listáját a portugál Marco Paixão (Lechia Gdańsk) nyerte, holtversenyben Marcin Robakkal ( Lech Poznan). 

Magabiztos zsolnaiak 

Magyarországhoz és Csehországhoz hasonlóan a szlovák bajnokság is a múlt hétvégén ért véget. A bajnoki címet a Žilina szerezte meg 73 ponttal. Hogy mennyire magabiztos teljesítményt nyújtottak a bajnokság alatt jól tükrözi, hogy az ezüstérmesnek esélye sem volt befogni a bajnokot, hiszen a második helyezett Slovan Bratislava "mindössze" 57 pontot gyűjtött 30 forduló alatt. A bronzérmet a Ružomberok szerezte meg, a negyedik helyezett pedig a Trenčín lett. Szlovákia esetében jelenleg a bajnok indulhat a Bajnokok Ligája selejtező körében, míg második, harmadik és negyedik helyezett az Európa Ligába való bekerülésért harcolhat a nemzetközi porondon. A gólkirályi címet Szlovákiában is megosztva szerezte meg a guineai Seydouba Soumah ( Slovan Bratislava), valamint a szlovák Filip Hlohovský (Žilina ) 20-20 lőtt góllal. 

 

Szórakozás: 

A szerzőről

Aranyi Péter