Megható svéd dráma hívja fel a figyelmet a bullyingra

Létrehozás: 11/02/2020 - 21:57
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Hetedik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Art+Cinema moziban (a néhai Örökmozgó) a skandináv filmek fesztiválja-

 

Ismerve a térség mozgóképes alkotásainak színvonalát a Melano Magazin sem maradhatott le a filmes ínyencek terítékére kerülő „csemegékről”, így mi is választottunk a repertoárból. A premier előtti vetítések szekciójából választásunk az Egy humorista élete (En komikers uppväxt) című svéd drámára esett. A film alapja Jonas Gardell 1992-ben kiadott, hamar bestsellerré vált regénye, melyet minden svéd általános iskolás megkap tanulmányai során, így ott a kulturális kontextus része a történet, mely tavaly filmvászonra került. Ugyanakkor – sajnos – a magyar nézők számára is ismerős lesz a film által bemutatott problematika.

Juha Lindström (felnőtt énjét Johan Rheborg, a gyermekkorit Loke Hellberg jeleníti meg) ünnepelt humorista, stand up műsora rendszeresen telt ház előtt megy. A népszerű komikus ugyanakkor keserű gyermekkori emlékeket hordoz, melyek megrohanják egy volt iskolai osztálytárs látogatása és menedzsere telefonhívása nyomán, aki szülővárosába akar fellépést szervezni számára.

Juha egy a filmben földi paradicsomként leírt kis városban, Sävbyholmban élt gyermekként a hetvenes években. A település az amerikai kertvárosok nyugalmát árasztja, de megtévesztő az idilli környezet: az általános iskolában több tanuló is ki van téve a többiek verbális és fizikai bántalmazásának. Három barát kerül célkeresztbe: Jennys ázsiai, Thomas német és maga Juha finn származása miatt.

Juhának sokáig sikerül elkerülnie a zaklatást és a gúnyolódást, humorral védi magát az osztály bohóca szerepbe bújva, de stratégiája csak addig sikeres, ameddig két barátjától – akikkel, a tanítás után együtt játszik az utcán – távolságot tart. A rendező Rojda Sekersöz nem kertel: a társas nyomás hatására Juha a többiek előtt nyíltan szembefordul két barátjával és a tettlegességig is elmegy, csakhogy viszonylagos biztonsága megmaradjon.

A film a gyermeki agresszió, illetve a többiekhez tartozni akarás kudarcának kemény tanmeséje, melyet néhány vidám jelenet csak némileg ellenpontoz (például amikor elem nélkül akarják használni Juha szülei a televízió távirányítóját vagy amikor Juha apja egy száll ingben és alsógatyában jelenik meg a konyhában úgy, hogy Jennys is jelen van).

A gyermekek kívülállóként tekintenek szüleikre és tanárukra, de a felnőttek sem nagyon törődnek velük: Juha szülei a színes televízió bűvöletében élnek; Thomas anyja egy gyerekzsúr szervezésével hozza kínos helyzetbe fiát; a kiégett osztályfőnök pedig az alkoholhoz menekül a gyerekek elől. Így nem is meglepő, hogy a rendszeres fizikai és verbális agresszió tragédiához vezet, melyet a megkésett bocsánatkérés sem tud enyhíteni.

Sekersöz alkotása rávilágít arra, hogy a sokszor irigyelt jólléti társadalmak sem tudnak mit kezdeni bizonyos problémákkal és hogy a bullying milyen mértékben képes traumatizálni az áldozatokat. Az erős történet és a hiteles, tűpontos alakítások teszik a coming of age filmet az idei hazai mozikínálat egyik legjobb alkotásává, melyet érdemes megtekinteni a november 2-i ráadás vetítésen. A többi artmoziban november 19-től lesz látható.

Szerző: Törék Csaba 

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.