Nem is gondolnád mennyire mindenre jó a kávézacc

Létrehozás: 06/03/2022 - 15:27
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Természetes dörzsszivacs, alternatív mulcs és prémium testradír-alapanyag. Talán kevesen tudják, hogy a teljesen természetes kávézacc számtalan területen alkalmazható a háztartásokban.

A citrusos és csokis ízű Starbucks Siren’s Blend szemeskávé főzése után hátramaradt zacc például kiváló alapanyaga lehet az otthon elkészíthető szépségápolási cikkeknek.
Magyarországon az AmRest által üzemeltetett kávézólánc tavaly számos olyan kezdeményezés mellé állt, amelyekkel együttműködve, közösen hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az idei évben a tervek szerint tovább bővíti a környezettudatosságot támogató aktivitások listáját. A Starbucks a kávézókban bevezetett környezettudatos lépések mellett a vendégeket a tudatos otthoni választásokara is ösztönzi, éppen ezért oszt meg számos, a kávézacc otthoni felhasználását szorgalmazó megoldást.

A zacc kiválóan alkalmazható növények földjéhez keverve, így nem pusztán természetes trágyaként funkcionálhat, de segíthet visszaállítani a föld tápanyagtartalmát, ezzel olyan hasznos élőlényeket odacsalogatva, mint a földigiliszta. A kávé magas nitrogéntartalmának köszönhető szagtalanító hatásának előnye nem pusztán a hűtőszekrénybe, cipőkbe vagy épp szennyeskosárba helyezett zacc formájában élvezhető. Bizonyos növények földjébe keverve a szagtalanító hatás miatt megóvja a virágokat a hangyáktól, valamint távoltarthatja a szúnyogokat, a gyümölcslegyeket, és más, nem szívesen látott bogarakat is.

Az érdes állagú, antibakterializáló hatású kávé alkalmas lehet természetes szivacsként az edényekre tapadt makacs szennyeződések eltávolítására, a lefolyó, a tűzhely vagy éppen a grill tisztítására, valamint a kandalló kitakarítására is. A hamu kitakarítása az egyik legnehezebb feladat a kandallók esetében, nem elég pusztán a hamu eltakarítására figyelni, a füstgomolyagokat sem szabad kiereszteni a szobába. A kávézacc erre is tökéletes megoldást nyújt, ugyanis a hamura szórva megszünteti nem csak a hamu színező hatását, de a szagát és a hamufelhőket is.

Az otthoni munka után jól megérdemelt feltöltődésben is hangsúlyos szerepet kaphat a kávé, egyszerű, ám nagyszerű, prémium testradír készíthető az otthon is fellelhető, akár fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. A massza elkészítéséhez az alapanyagok mellett elég egy kisebb tégely, egy evő- és egy teás kanál. Barna nádcukorból 4 evőkanállal kanalazzunk a tégelybe, de legalább az edény egyharmadáig töltsük meg, majd ezt dúsítsuk fel a 6-8 evőkanál kávézaccal, a tégely kétharmadáig. Az elkészült masszához adjunk 9 evőkanál jó minőségű jojoba olajat, 4-5 evőkanál mandulaolajat, 3 evőkanál avokádóolajat, és a fűszereket. Az érzékenyebb bőrűek csínján bánjanak a fahéjjal és a szegfűszeggel! Ezek az összetevők akár el is hagyhatók. Az alapanyagok másnapra fognak összeérni, de már a frissen elkészült kozmetikum is varázslatos illatú.

Tags: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.