Németországból próbálják meghiúsítani a magyar olimpiát?

Létrehozás: 01/16/2017 - 17:26
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Aláírásgyűjtésbe kezdetett egy magát civil mozgalomnak kiadó szervezet a budapesti olimpia terve ellen. A szervezet vezetője ugyanakkor a németországi Bundestagnak dolgozik.


Ma több vezető médium is lehozta a hazai sajtóban, hogy egy civil mozgalom népszavazást szeretne tartani a budapesti rendezésű olimpiáról. A Momentum Mozgalom célja ugyanakkor nem az ötkarikás rendezvény támogatása, hanem a magyar rendezés megakadályozása. A szervezet vezetője, Fekete-Győr András ma az Indexnek azt nyilatkozta, hogy nem tartja kizártnak, hogy 2018-ra párttá alakuljanak. A cikk kiemeli, hogy a Momentum Mozgalom tagjai között főleg húszas és harmincas éveikben járó egyetemisták, pályakezdő orvosok, tanárok és informatikusok vannak. Ők politikai árváknak tartják magukat, akik nem találják pártjukat. 

Mindez természetesen jól hangzik, de ha jobban megkapargatjuk a felszínt akkor rögtön kiderül, hogy nem feltétlenül itthonról akarják meghackelni a budapesti olimpiát. A szervezet vezetője, Fekete-Győr András ugyanis Dr. Hans-Peter Friedrich parlamenti asszisztenseként dolgozik a Bundestagban, vagyis a német törvényhozásban. Friedrich a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselője, ugyanakkor 2014. februárjáig Németország mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztere volt, ám egy államtitokkal való visszaélés miatt le kellett mondania. 

A Momentum Mozgalomnak ahhoz képest nem kevés tőkéje lehet, hogy - saját állításuk szerint - 2015-ben alakultak. A szervezet idény nyáron már úgynevezett politikai fesztivál is rendezett kétszáz fiatal részére. Nemrég elkészítették az olimpiai népszavazással kapcsolatos weboldalukat is, melyet hatfős stáb, illetve számtalan munkacsoport működtet. Januárban két eseményük is lesz, egyik a Mozsár Kávézóban, másik pedig a Corvin klubban. A szervezet rövid múltja ellenére profi arculattal rendelkezik, ami jól tükrözi, mekkora anyagi mozgástere lehet.

Egy professzionális arculat megtervezése, logóval, sajtófallal, logózott nyakpántokkal, kisfilmmel, munkadíjakkal, szórólapokkal és nagy, pop-up sajtófallal baráti áron legalább 3-5 millió forintba kerülhet. Persze, lehetséges, hogy ezt hivatalosan az Indexnek ma lenyilatkozott 140 aktivista fizette, de így számolva mindenkinek fejenként minimum 25-30 ezer forintot kellett befizetnie a közösbe az elmúlt évben. 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.