Női hóbort a ruháskutya?

Létrehozás: 12/28/2015 - 22:01
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Kell-e a kutyát öltöztetni vagy sem? Sokak szerint csak a nők hobbija, hogy mindenféle indokokkal ilyen-olyan ruhákba bújtatják kedvenceiket. Nos, nézzünk pár pro és kontra érvet, tippet, ötletet.

Bizonyos elvek szerint mivel a kutya a farkasok leszármazottja, alapvetően falkában érzi jól magát, hozzászokott az időjárás viszontagságaihoz, így mind az öltöztetés mind a fürdetés, kozmetikáztatás az emberek – különösen a nők – kényszeres mániája, mondván ez a kutyának is jó.  Hát, kedves hölgyeim itt az ideje, hogy elfogadjuk, kutyánknak teljesen mindegy, hogy illatozik-e és a legdivatosabb ruhákba bújtatjuk-e, számára a mozgás-fegyelem-szeretet sorrend következetes betartása a legfontosabb. Azonban lehetünk annyira önzőek, hogyha már ennyire magunkhoz édesgettük ezeket a négylábúakat, akkor ne egy „ázott kutyaszagú” társsal osszuk meg otthonunk. A kozmetika mellett pedig ott van az a praktikus érv is – különösen a hosszú szőrű ebek esetében – hogy nem kell lépten nyomon szőrcsomókon átgázolnunk, ha rendszeresen vágatjuk kedvencünk bundáját. De térjünk vissza az öltöztetés témájához!

Manapság már divatosabbnál-divatosabb rucikba bújtathatjuk kutyáinkat, akár különböző jelmezeket is ölthetünk rájuk (katicabogár, méhecske stb.) ezek azonban inkább saját, mintsem kutyánk örömét szolgálják. A túlzásba vitt öltöztetés teljesen felesleges, inkább bohócot csinálunk kedvencünkből, mintsem a praktikus szempontokat vesszük figyelembe. Aki ilyen szinten öltözteti ebét, az bizony saját vágyait éli ki egy ártatlan négylábún, akinek erre az égadta világon semmi szüksége nincs. A kutya nem barbie baba! A kutya nem lesz boldogabb, kiegyensúlyozottabb egy tüll szoknyától, sem a méhecske jelmeztől. Az pedig, hogy egy külön gardróbot tartunk fenn kedvencünk számára, szintén nem a törődés jele. Le kell szögeznünk, a kutya csak azért visel ruhát, mert mi gazdik – különösen a nők – így akarjuk.

Az azonban igaz, hogy ma már egyre több a lakásban tartott kutya, így szervezetük hozzászokik egy bizonyos hőmérséklethez, ezért különösen télen, szeles időben, valamint esőben könnyebben megfázhatnak. A hideg, szeles időkre sem kell a drága kutyaruhák közül válogatnunk. Kistesű kutyák esetén egy-egy nagyobb áruházlánc bébi- illetve gyerekosztályán tökéletes darabokat találhatunk a márkás, túldimenzonált kutyarucik helyett. Ezeket a ruhácskákat kisebb átalakítással ugyanúgy használhatjuk kedvencünk egészségének megóvására és ha már nők vagyunk, valamelyest saját hiúságunk kielégítésére is. Nagyobb ebeknek akár saját, megunt ruháinkat is átalakíthatjuk, a kapucnis darabok különösen jó szolgálatot tehetnek. Fontos megjegyezni még, hogy a kistesű kutyák védelme kiemelten fontos a hidegben, ha lakásban tartjuk őket.

Eső esetén is ajánlott – szintén az eb és saját érdekünket szem előtt tartva – egy egyszerű esőkabátot húzni kutyusunkra, azonban itt sem kell túlzásokba esni. Mi sem örültünk volna, ha kislánykorunkban úgy néztünk volna ki, mint egy félresikerült bazári baba. A fő szempont tehát minden esetben a kutya egészsége, illetve saját kényelmünk kell, hogy legyen, persze utóbbi csak a kutya számára is elviselhető, és legkevésbé sem zavaró mértékben.

A csizma és cipő kérdés szintén kényes téma a kutyatulajdonosok körében. Van aki a legnagyobb őrültségnek tartja, mások elképzelhetetlennek tartják enélkül utcára vinni kedvencüket, különösen esős és téli időszakban. Tény, hogy a kutyák talpa – akárcsak az emberek cipője – sem viseli jól a téli, sós latyakot, ám ezért cipőt adni az ebekre nem feltétlenül szükséges, elég arra odafigyelni, hogy a séta végeztével alaposan megtöröljük a tappancsokat, esetleg néha kenjünk rájuk ápoló krémet. Az azonban biztos, hogy a cipő sokszor jó szolgálatot tehet. (Nem tapicskolja össze kedvencünk sáros lábaival a felmosott padlót és nem kell a törölgetéssel törődnünk, elég csak lecsatolni a topánkákat.) Az, hogy ez kinek fér bele, mindenki döntse el maga.

Hölgyeim, a kutyák öltöztetése tehát legális, ám a határok betartására kedvencünk érdekében is érdemes odafigyelni. Minden esetben a kutyus és saját kényelmi céljainkat kell szem előtt tartani, nem pedig a bennünk rejlő stylist-vénát fitogtatni! 

Tags: 
Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink

2015 dec 28 - 22:01
2015 dec 15 - 21:19
2010 okt 5 - 16:00