Párizsi iskolát képvisel ez a magyar művész

Létrehozás: 11/18/2023 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Egy magyar művész a párizsi iskolából - Szóbel Géza egyéni tárlata a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

60 éve tragikus körülmények között hunyt a magyar származású festőművész, kinek az alkotásait többek között Londonban, Párizsban, New York-ban és Tokióban is kiállították ám szülőhazájában még sem szerepel méltó helyen a magyar művészettörténetben. Szóbel Géza 1905-ben született Komáromba. Magyarországon Fényes Adolf majd Párizsban Fernand Léger tanítvány volt.

„Szóbel Géza művészete a fauvizmus, az expresszionizmus, a szürrealizmus és a kubizmus határán mozog, de valójában egyik irányzathoz sem tartozik. A háború után a geometrikusan szerkesztett, többnyire figurális festmények felé fordult. Későbbi műveinek legfontosabb eleme a ritmus volt. Az egymásba fonódó elemek a mozgás illúzióját keltik utolsó, falfestményszerű alkotásain. Szóbel Géza festészete összeolvadt a modern francia művészettel és a korszak jelentős képviselőjévé vált. Kevésbé ismert művészetét egyéni stílusát ideje újra felfedezni." – mondta Gimesy Péter művészettörténész a kiállítás megnyitóján.

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria missziója a magyar származású és a művészi szabadságuk kiteljesedése érdekében külföldre, elsősorban Franciaországba emigráló művészek fantasztikus életműveinek bemutatása itthon és külföldön egyaránt, ezáltal el-és visszahelyezve azokat a magyar - és egyetemes művészettörténetbe. Művészei közé tartozik Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler, Csernus Tibor és Sándorfi István néhányat említve.

Szóbel Géza alkotásait számos csoportos és egyéni tárlaton mutatták be. A galéria bemutatója mellett Szóbel két kiemelkedő alkotása látható jelenleg a Műcsarnokban a Reigl 100 és a második párizsi Iskola című nagyszabású kiállításon. A tárlat hétköznapokon 10:00 és 18:00 óra között december 8-ig látogatható.

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink